open-navfaktor-logo
search
Ministar otvoreno...
Vranić: Mi zdravstveni radnici znamo koje kolege uzimaju pare od svojih pacijenata i šutimo
Nekada ranije etika i moral bili su na prvom mjestu, sada je, možda se naljute moje kolege, i kod doktora materijalno nadmašilo profesionalno i moralno, zato se ovo i dešava, da vi nećete da operišete, kvarite aparate, šaljete u privatne ordinacije da bi zaradili koju marku više, kazao je to na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo ministar zdravstva Haris Vranić.
06.12.2021. u 15:16
get url
text

- Drago mi je da se u neku ruku otvorila priča o zdravstvenom sistemu u Kantonu Sarajevo. Naučio sam da otvoreno govorim, možda ne politički, diplomatski, ali politika već 25 godina urušava zdravstveni sistem u KS i u Federaciji BiH. Kao što znate, a svi ste u ovom učestvovali, neki više, neki manje, neki duže, neki kraće, da su javne zdravstvene ustanove praktično politički plijenovi koji nakon preuzimanja vlasti se dijele prema strankama. To vi svi znate ovdje, jedino to glasno ne kažete. A mi vrlo dobro znamo, pa je rečeno pripast će SDA-u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, idući mandat će pripasti SDP-u, pa će Dom zdravlja pripasti BOSS-u, pa ovoj ili onoj stranci i svi mi to u tišini znamo, koji smo unutar tog zdravstvenog sistema i vi ste ti koji sve to izglasavate. I onda nakon 25 godina urušavanja ovog sistema čuda se dese, otkrijemo da nešto ne valja – kazao je Vranić.

Istakao je Vranić da su zdravstveni radnici, i sam on, kako je naveo, koji radi 28 godina, izgubili glas govoreći da ne valja sistem.

- Međutim, sistem je potpuno duboko ukorijenjen politički, u sve strukture, počevši od političkih sindikata, političkih upravnih odbora do političkih direktora. Nemojte zatvarati oči pred ovim što se dešava, mi smo ga kreirali, najmanje zdravstveni radnici, političari su ga kreirali. Da li u ovoj korupciji koja u zdravstvu više nego je jasno da postoji, učestvujemo svi mi ovdje i zdravstveni radnici, građani i svi mi koji sjedimo ovdje, da, učestvujemo. Mi zdravstveni radnici, ljekari, otvoreno ću vam reći, znamo koje kolege uzimaju pare od svojih pacijenata i šutimo, vi kao pacijenti znate kome dajete pare da biste se riješili, znate od svoje porodice i prijatelja, znate i šutite, ne izlazite u javnost, ne govorite i onda odjednom, gle čuda, korupcija je u zdravstvu – istakao je Vranić, te nastavio:

- Je li znate ko je ostavio dugove Kliničkom centru od 65 miliona KM, ko je vodio KCUS tada, znate li ko je državnu bolnicu tadašnju doveo do praktično nerada, ko je uništio domove zdravlja, ko je zaposlio u domove zdravlja 2.500 ljudi, ko je zaposlio u domove zdravlja pet prevodilaca, inžinjera hortikulture su u KCUS-u četiri ili pet i ostalo.

Istakao je da se odjednom otkrila "topla voda" i da se otkrilo kako se nešto dešava.

- Povrh svega imamo privatni sektor, potpuno neuređen u smislu da ne znamo ko može raditi, polariziran, neki hoće da rade, neki neće da rade. Da li se pacijenti usmjeravaju iz javnog u privatni sektor, naravno da se preusmjeravaju i svi to znate, svi šutite. Trebali smo čekati smrt djevojčice da bi se otkrilo da neko nešto radi. Ja sam uzeo rješenja o ordinacijama koja su izdata za rad, u martu kada sam sjeo na ovu stolicu, prvo što je bilo jeste da sam zvao direktora KUIP-a i počeo sam nadzor nad privatnim i javnim sektorom, ali kako se taj nadzor odvija. Ja kao ministar trebam navesti koje tačno ordinacije treba da se obiđu da bi KUIP otišao da ih obiđe, idite u tu i tu ordinaciju.

Ciljanu inspekciju moram da vršim i kada dobijem inspekcijski nalaz da su nađena dva ili tri doktora koja rade bez dozvole, izdaju nalaze bez pečata, bez protokola, nemate imena tih doktora. Zašto? Jer je Zakon o zaštiti ličnih podataka rekao da meni inspekcija ne može saopćiti imena i to su duhovi koji to isto sutra opet rade. Da li vi svi političari to znate, znate – kategoričan je bio Vranić.

Naveo je kako ima slučajeva da osobe iz državnih vrhova stranaka imaju privatne ordinacije u kojima rade ljekari koji nemaju dozvolu da rade, čija rodbina ima ordinacije i gdje rade ljekari KCUS-a koji nemaju dozvolu da rade.

- I šta se dešava, ništa jer su visokopozicionirani u tim strankama – naveo je Vranić te nastavio:

- Da li će inspekcija obići sve, naravno da neće, ali ja ne snosim odgovornost kao ministar jer nemam nadležnost nad inspekcijom. To što inspekcija zaobilazi nekoga nije moja nadležnost, ali ako je inspekcija u nadležnosti ministarstva, onda sam ja odgovoran zašto se neko zaobilazi, a neko se stalno obilazi. Ko je izdao ovolike dozvole, prijašnje vlasti. Napravite analizu ko je izdavao dozvole, ko je pravio procjene da treba toliki broj ordinacija. Zna se ko pravi procjenu i to svi znate. Da li vam je ikad palo na pamet da imate 209 stomatoloških ordinacija, a istovremeno u domovima zdravlja 140 stomatologa. I pitamo se zašto ne rade, zašto im se ne nabavlja materijal. I svi vi ovdje koji sjedite, svi građani, uključujući i mene, sasvim normalno idemo kod privatnog stomatologa, nikada nisam postavio pitanje zašto ne idem kod stomatologa u dom zdravlja kojih ima 140, zato što znam da nema materijala. Niko se to nije pitao, zašto je to tako.

Istakao je kako i javne zdravstvene ustanove rade nelegalno.

- Ne rade u skladu sa zakonskim odredbama. Pokrenuo sam reorganizaciju zdravstvenog sistema, neko će biti spojen, neko će biti utopljen, ali ne mogu ustanove koje nisu registrirane za primarnu zdravstvenu zaštitu imati hiljade kartona i imati primarnu zdravstvenu zaštitu, a po statutu to ne mogu da rade, a rade normalno. Treba da umre neko, kao ova dvoipogodišnja djevojčica kako bi se neko počešao po glavi i rekao da ovaj sistem ne valja. Dok sam ja izlazio za ovom govornicom, onda se vodio rat, da li ja imam sukob sa generalnom direktoricom KCUS-a, imam li sukob sa generalnim direktorom Opće bolnice ili nemam. Ne, ja pokušavam uvesti sistem. Ne može sistem u KS funkcionisati ako nemate nikakve nadležnosti nad Kliničkim centrom, ne može jer je to najveća i najznačajanija zdravstvena ustanova u KS i Opća bolnica nikada neće biti KCUS, niti kadrovski niti kapacitetima. I mora KCUS shvatiti da je dio zdravstvenog sistema unutar zdravstvenog sistema KS i tako se ponašati. Nemam nadležnost nikakve nad KCUS-om niti KUIP KS može izvršiti inspekcijski nadzor – naveo je također Vranić.

Kazao je da tokom njegovog rada politika nije imala utjecaj na njegove odluke ili je imala veoma malo, a ne značajno.

- Da li smo doveli do ovog sistema potpunim moralnim urušavanjem čitavog ovog društva. Gdje su nam "grand parade" i "ZMBT" postali mjerilo svega, došli smo do toga da smo pretvorili šta je etično i moralno i sistem vrijednosti uništili totalno da je sve profesionalno, moralno ispod vrijednosti materijalnog i to se odrazilo na zdravstveni sistem – kazao je, te nastavio:

- Da li politika postavlja direktore i upravne odbore, znate i sami odgovore, da li ja mogu smijeniti direktora koji odbija odluke Vlade, neće da ih sprovede ili član UO, ne mogu da ga smijenim jer ministar nema ingerencije da to uradi. Vi imate direktora za kojeg vidite da urušava javno zdravstvenu ustanovu, da je vodi u propast, a ne možete da ga smijenite jer imate većinu i ta većina neće da glasa.

VEZANI TEKST - Vranić o slučaju djevojčice Džene Gadžun: Nemam ingerenciju da zatvorim ordinacije, sve je na Tužilaštvu KS

Istakao je kako ljekari rade odgovoran i težak posao i da se krvavo školuju za taj posao.

- Ja sam 30 i više godina proveo u klupama, i svaki  put kad sam ušao u salu, u mojim rukama je bio ljudski život i greške se dešavaju. I mi smo ljudi. Odgovorno tvrdim, znajući ovu dvojicu kolega, to su prvenstveno moralni ljudi i dobri znalci svog posla, da li su napravili grešku u ovom sistemu, poneseni vjerovatno onom inertnošću da je ovaj sistem toliko uljuljkan pa ne može da reaguje na nepravilnosti, to će utvrditi nadležni organi. Pozivam vas da mi pomognete da uredimo sistem, da ga popravimo. Ograničeni smo federalnim propisima, imamo 11 godina star zakon. Trebamo svi da se uključimo i da svi uzmemo odgovornost. Nije samo na ljekarima odgovornost, odgovornost je i na sistemu koji je omogućio ljekarima da se ponašaju kako se ponašaju, hvala Bogu oni sada imaju zadovoljavajuće plaće, ali još njihov status nije onakav kakav zaslužuju. Jučer su bili heroji, umirali boreći se protiv korone, da ne govorim o medicinskim sestrama, a danas nakon ovog nesretnog slučaja, svi smo meta i svi smo potencijalno odgovorni za bilo šta da se desi – kazao je Vranić na kraju.

Završio je izlaganjem pred zastupnicima ističući kako treba organizirati tematsku sjednicu Skupštine KS pa makar trajala dva dana samo da bi se došlo do nekih rezultata i promjena kako bi svima bilo bolje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.