open-navfaktor-logo
search
Šta se dešava
Vranić nije obaviješten o smjeni u Hitnoj pomoći, Kafedžiću stigle prijave, Bašić-Živadinović: Nezakonito sam razriješena
Šta se dešava u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, zašto se od javnosti krije smjena direktorice ove javne ustanove i šta je razlog tome, pitanja su na koja smo, kontaktirajući nadležne institucije, pokušali saznati odgovor.
25.05.2023. u 14:48
get url
text

Kako Faktor saznaje 22. maja Upravni odbor zdravstvene ustanove razriješio je prim. dr. Amru Bašić-Živadinović funkcije direktorice i na to mjesto imenovao vršiteljicu dužnosti dr. Jasnu Huseinbegović-Musić, specijalistu urgentne medicine, i to bez prethodne saglasnosti Ministarstva zdravstva KS, kako je to propisano Statutom ustanove.

U ponedjeljak na poslu

Navodno je za razrješenje Bašić-Živadinović glasalo dvoje, jedan je bio protiv i jedan suzdržan, a od glasanja se izuzela Huseinbegović-Musić, koja je članica Upravnog odbora.

Bašić-Živadinović nije data prilika da se izjasni o razlozima nuđenja ostavke, što je također bila obaveza po Statutu ustanove.

Sve to nije omelo Huseinbegović-Musić da već treći dan, dakle, bez sazglasnosti prof. dr. Harisa Vranića, ministra zdravstva KS, obavlja funkciju v. d. direktorice Hitne pomoći, što je, kako navodi naš izvor, nezakonito.

O cijelom slučaju obaviješteni su Ministarstvo zdravstva KS, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS.

Međutim, ministar Vranić danas nam kaže kako "ništa napismeno nije dobio".

- Ništa ne znam o tome, možda bi više informacija moglo biti sutra, valjda će doći u pošti - rekao nam je kratko Vranić, navodeći kako zbog obaveza prema sjednici Vlade KS, ne može duže govoriti.

Erduan Kafedžić

No Erduan Kafedžić, šef Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, naveo je "kako su još u utorak zaprimili prijave koje se odnose na razrješenje i imenovanje nove direktorice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć".

- Ono što znamo jeste da je Upravni odbor Zavoda navodno 22. maja smijenio direktoricu i imenovao novu v. d. na tu funkciju bez saglasnosti ministra zdravstva. Ono što mogu reći jeste da je više prijava i navedenih okolnosti u prijavama. U ovom trenutku ne mogu više reći jer se postupa po prijavama, ali kad se postupak završi javnost će znati sve - naveo je Kafedžić.

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS jučer nam je rečeno kako Bašić-Živadinović više ne obavlja funkciju direktorice, da u Hitnoj pomoći radi kao doktorica, a da je poslove v. d. direktorice preuzela Huseinbegović-Musić.

Molbu za razrješenje sa dužnosti prim. dr. Amra Bašić-Živadinović je, kako je kazala za Faktor, "podnijela zbog određenih stvari koje nije mogla usaglasiti".

Na pitanje o kojim se stvarima radi i sa kim ih nije mogla usaglasiti, nije odgovorila.

- Sa uposlenicima Hitne pomoći imam odličnu saradnju i njihovu podršku - navela je Bašić-Živadinović.

Dodaje kako "nije zakonito provedena procedura njenog razrješenja te da sve ide na ponovni postupak".

- Prvo su mi trebali ponuditi raskid postojećeg i potpisivanje novog ugovora. To nisu uradili! Upravo sam na putu za Albaniju gdje se održava Kongres urgentne medicine. Pozvana sam da tamo predstavljam BiH, vraćam se u ponedjeljak na posao - hoće li to biti na mjesto direktorice vidjet ćemo šta će Ured za borbu protiv korupcije reći. Šta oni kažu tako ću postupiti - istakla je Bašić-Živadinović.

VEZANI TEKST - Je li direktorica Hitne pomoći Bašić-Živadinović podnijela ostavku; Husejinbegović-Musić: Još nije zasjedao Upravni odbor

Pokušali smo razgovarati i sa Huseinbegović-Musić, ali danas nije odgovarala na telefonske pozive.

Sjednica Upravnog odbora

No u ponedjeljak - 22. maja, Huseinbegović-Musić novinaru Faktora je kazala "kako do toga (misleći na razrješenje i imenovanje v. d. direktorice Hitne pomoći) još nije došlo jer još nije zasjedao Upravni odbor, te kada bude imala zvaničnih informacija po tom pitanju, moći će ih podijeliti s javnošću".

- To stoji, ali informacija još nije stoposto tačna sve dok Upravni odbor ne bude zasjedao i proveo cijeli proces, te dao zeleno svjetlo za imenovanje vršioca dužnosti direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS. Upravni odbor će zasjedati, da li će on razriješiti trenutnu direktoricu i imenovati novu, ostaje da vidimo. Bašić-Živadinović je još tu, postoje procedure razrješenja i imenovanja novog direktora - kazala nam je početkom sedmice Huseinbegović-Musić.

Zanimalo nas je da li je sa dešavanjima u Hitnoj pomoći upoznata i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS, i ako jeste, šta je poduzeto te do kakvih su informacija došli? Upit prema inspekciji uputili smo u srijedu, odgovor do objavljivanja teksta nismo dobili.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.