open-navfaktor-logo
search
Rasprava u Skupštini
Vranić o slučaju djevojčice Džene Gadžun: Nemam ingerenciju da zatvorim ordinacije, sve je na Tužilaštvu KS
Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici razmatra Informaciju Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo o slučaju preminule djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja.
06.12.2021. u 11:32
get url
text

Zastupnicima je predočen inspekcijski nalaz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, Inspektorata sanitarne, zdravstvene, farmaceutske i inspekcije za hranu.

VEZANI TEKST - Protesti u Sarajevu: Građani traže pravdu za smrt djevojčice Džene Gadžun, ultimatum Vraniću i Vladi KS

Ova tačka dnevnog reda trebala je biti razmatrana na prethodnoj sjednici Skupštine, međutim do nje zastupnici nisu došli jer su kao prve dvije tačke razmatrali Nacrt budžeta KS za 2022. godinu i Nacrt Zakona o izvršavanju Budžeta Kantona Sarajevo za 2022. godinu.

Iz Ministarstva zdravstva su u Informaciji koja se našla pred zastupnicima naveli kako su odmah po saznanju za slučaj djevojčice Džene Gadžun poduzeli određene aktivnosti.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić je kazao da je iz rješenja Ordinacija za pružanje specijalističkih anestezioloških usluga i terapije bola "Dr. Rožajac" i Opća stomatološka ordinacija "Dr. Bejtović", saznao da su ove ordinacije imale ugovor o pružanju usluga, ali da je problem nastupio jer ordinacije ne mogu da vrše bilo kakve hirurške zahvate u općoj anesteziji te da to mogu raditi samo poliklinike.

Kazao je da je ovaj slučaj pokazao koliko je naš zdravstveni sistem nakaradno ustrojen i da se mora revidirati bez obzira na to koliko ti radikalni potezi bili bolni, ali se trebaju poduzeti te mjere kako u javnom tako u privatnom sektoru.

- Ministarstvo nema mehanizma da nekoga kazni jer je ranijih godina Skupština KS donijela odluku da se iz Ministarstva zdravstva izuzme Inspekcija za zdravstvo kako se ne bi vršio utjecaj na rad inspekcije, ali to se za mene lično pokazuje neefikasnim jer svi zdravstveni sistemi pri svojim ministarstvima imaju inspekcije. U ovom slučaju ja sam podnio zahtjev za nadzor KUIP-a KS kao i obični građani i da se izvrši inspekcijski nadzor. Nemam više informacija jer je Tužilaštvo KS preuzelo slučaj, nemam nalaz obdukcije, nisam ga dobio, to je u nadležnosti Tužilaštva i sudskih vještaka.

VEZANI TEKST - Inspekcija o ordinacijama u slučaju djevojčice Džene Gadžun: Opća anestezija nije bila dozvoljena, upitna ispravnost aparata

Želio bih da naglasim da se držimo digniteta rahmetli Džene Gadžun jer ne znam imamo li saglasnost porodice da raspravljamo o smrti njihovog djeteta te da se rasprava ne pretvori u politikanstvo i da se na toj smrti ne ubiru politički poeni, da prepustimo tužilačkim i sudskim organima, ako je bilo propusta ili nepravilnosti u radu pa čak i krivične odgovornosti, da se uradi sve što je u njihovoj moći, ali prije toga molim da se ne crtaju mete na moje kolege s obzirom na to da moje kolege, barem dvojicu sa kojima sam cijeli život radio, znam da su dobre i savjesne kolege, da li su napravljene greške, to će utvrditi Tužilaštvo. Da se ne prave mete prije konačnog i pravnog zaključka. Ovo što se tiče ministarstva pa i same Vlade, naše su ograničene mogućnosti koje imamo. Ja kao ministar nemam ingerenciju da zatvorim ordinacije, po nalazu inspekcije znam da su prekoračili svoje ovlasti – naveo je Vranić.

Istakao je kako se prvi put u Ministarstvu zdravstva pravi registar opreme i kadra i u javnim i u privatnim ustanovama te će se znati koliko imamo CT aparata i drugih aparata.

- Poražavajući su podaci koje sam čuo, a u vezi su s privatnim sektorom. Nisam u ovom mandatu nikome izdao dozvolu za otvaranje privatnih ustanova. Ali kada se vidi koliko ima privatnih zdravstvenih ustanova, svi treba da se zapitamo ko je davao dozvole za rad tih ustanova. Te da se u Zavodu za javno zdravstvo treba vršiti procjena kolike su potrebe za tim ustanovama – kazao je Vranić.

Istakao je da je nedavno otkrio privatnu ordinaciju koja svoje nalaze izdaje sa logom i pečatom i upućuje pacijente na hirurški tretman, a da nigdje nije registrirana i da radi u svom privatnom stanu.

- Nažalost, tako je kako je, to je zdravstveni sistem kreiran u 25-30 godina. Na nama je da ga jedinstveno uredimo – zaključio je Vranić.

Premijer KS Edin Forto kazao je da je ovaj slučaj nešto što je sve duboko potreslo.

VEZANI TEKST - Parlament FBiH: "Da li je reakcija nakon smrti djevojčice iz Kaknja izostala jer su sudionici članovi stranaka"?

- Želim da iskažem osjećaj najdubljeg saosjećanja sa roditeljima i porodicom djevojčice. Pozivam Tužilaštvo da u najskorijem mogućem roku nađe ko je odgovoran ili za koga, da traži na sudu najstrožiju moguću kaznu i da sud u najkraćem roku drakonski kazni onog ko je odgovoran, da onaj ko je odgovoran za ovaj slučaj odgovara. Sa pažnjom ćemo pratiti odluku Tužilaštva – kazao je Forto.

Mahir Dević, zastupnik u Skupštini KS, pitao je s obzirom na utvrđene nepravilnosti KUIP-a KS kada je u pitanju rad ove dvije zdravstvene ustanove, da li je kao ministar izdao rješenje o zabrani rada, te da li smatra da je konačno došlo vrjeme da se definiše, utvrdi i zabrani istovremeni rad u privatnim i zdravstvenim ustanovama kao mjera suzbijanja korupcije u zdravstvu.

- Meni preostaje samo da poništim rješenja koja im omogućavaju privatni rad. Mislim da je inspekcija izdala rješenje o privremenoj zabrani rada. Od početka nisam krio da je Zakon kada je riječ o dopunskom radu nedorečen, međutim sloboda rada, tržišta jeste da nikome ne možete zabraniti da radi, ali zakonski treba to ograničiti jer zakonske odredbe su suviše uopćene i nisu sužene na sukob interesa, mislim da ljekari koji rade u privatnim i u javnim zdravstvenim ustanovama su direktno u sukobu interesa. Ja sam hirurg i moj posao mora biti u privatnoj ustanovi biti u konfliktu interesa sa poslom kojim radim u javnoj zdravstvenoj ustanovi. Da li je tolika savjest ljekara i da li će nadmašiti onu materijalnu, to je individualno da li će to raditi. Treba ovo urediti jer vidite da se pokazuje da razlika između davanja saglasnosti od ustanove do ustanove je drastično različita – odgovorio je Vranić na Devićeva pitanja.

Odgovarajući na ostala pitanja zastupnika Vranić je kazao da licenca doktorice uključene u ovaj slučaj nije mogla utjecati sve ovo što se desilo.

VEZANI TEKST - Premijer Forto povodom smrti djevojčice iz Kaknja: Zatvorit ćemo sve ordinacije koje nezakonito posluju

Istakao je da je iz medija saznao za još jedan slučaj djeteta koji je operisao uši u istoj ordinaciji nakon izjave direktora Opće bolnice Ismeta Gavrankapetanovića, ali da je također saznao da nije bilo problema, već da je to dijete provelo dva sata na opservaciji i da je dva sata nakon toga pušteno kući i da nije bilo ugroženo životno već da je riječ o prolongiranom buđenju iz anestezije.

Također je kazao da nisu vođeni protokoli u ovoj ordinaciji onako kako je trebalo da se vode.

Kazao je da KS ima 21 privatnu ginekološku ordinaciju, 15 internističkih ordinacija, 12 privatnih dermato-veneroloških ordinacija, četiri privatne pedijatrijske ordinacije, 15 privatnih neuopsihijatrijskih i neuroloških ordinacija, jedna maksilofacijalna, oftamoloških pet, osam privatnih ultrazvučnih ordinacija, a pet otorinolaringoloških ordinacija, zatim pet ortopedskih ordinacija, te 10 ordinacija fizikalne medicine i fizijatrije, sedam hirurških ordinacija, privatne pneumofiziološke tri, jedna ordinacija za anesteziju i terapiju, jedna za infektologiju, 209 privatnih stomatoloških ordinacija, 32 privatna zubotehnička laboratorija, 18 medicinskih biohemijski laboratorija, 41 poliklinika i registrirane dvije bolnice.

- Pitanje za sve nas da li ovo zahtijeva jednu posebnu tematsku sjednicu - zaključio je Vranić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.