open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Vranić obećao ambulantu u Stupskom Brdu, u JU Dom zdravlja KS kažu kako nemaju kadra
JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo ima 84 ambulante i devet domova zdravlja, što je, kako nam je kazao Arman Šarkić, glasnogovornik, sasvim dovoljan broj.
18.03.2022. u 07:51
get url
text

Problem je nedostatak, kako medicinskog, tako i nemedicinskog kadra koji, dodaje Šarkić, od ranije nije pratio broj zdravstvenih ustanova.

- Taj problem je naročito bio izražen tokom pandemije koronavirusa u mjesecima kada smo imali povećan broj zaraženih građana. Trenutno je situacija sa kadrom donekle bolja, jer su zatvorene covid-ambulante i rad javne ustanove vraćen je u vrijeme od prije pandemije - navodi Šarkić.

No, ovih dana Haris Vranić, ministar zdravstva, tokom posjete Općini Ilidža, najavio je otvaranje još jedne ambulante u naselju Stupsko Brdo.

U JU Dom zdravlja KS kažu "kako su upoznati sa tim, ali da, prema trenutno raspoloživom kadru, ne mogu odgovoriti na takvu Vranićevu inicijativu".

- Otvaranje svake ambulante mora se kadrovski pratiti kako u operativnom smislu ne bismo imali problema na terenu. Ali, imamo obećanje Vranića u smislu kadrovskog pojačanja, pa ćemo vidjeti kako će se stvari dalje odvijati. Mi jesmo za moto porodične medicine, a to je sveobuhvatnost i dostupnost zdravstvene zaštite i trudimo se da to nisu samo prazne riječi. Ali, moramo biti i racionalni, a to znači da svaka dodatna rješenja i napori moraju biti i adekvatno kadrovski riješeni - objašnjava Šarkić.

Prema njegovim riječima, broj kadra u svakoj ambulanti je različit i zavisi od broja registriranih kartona.

- Prema standardu porodične medicine, jedan tim čine ljekar i dvije medicinske sestre. Neke ambulante imaju jedan, neke dva, a neke i četiri tima, plus nemedicinski kadar - higijeničarka i vozač.

Krajem januara u izjavi za Faktor Šarkić je rekao kako JU Dom zdravlja KS nedostaje 40 ljekara porodične medicine. Nedovoljan broj je i medicinskih sestara, ali i nemedicinskog kadra, poput vozača.

- Brojka se stalno mijenja, ali je činjenica da nam nedostaje ljekara. U koroni smo bili poprilično desetkovani, pa smo putem projekata Zavoda za zapošljavanje KS primali mlade ljekare. Pandemija nas je dosta iscrpila, ali smo na neki način ojačani zatvaranjem covid-ambulanti. Mi smo veliki sistem sa 2.000 uposlenih i stvari se mijenjaju na dnevnoj bazi, jer je dosta ljudi na bolovanju. Rekao bih da je struka preko projekata imala pomoć, ali to je dosta nestabilo, jer ugovori istječu, pa se moraju obnavljati. I iz tog razloga brojevi zaposlenih često se mijenjaju. Ono što nama treba je zapošljavanje mladih ljekara na neodređeno vrijeme, jer tad znamo da imamo radnika – naglasio je Šarkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.