open-navfaktor-logo
search
Najdemokratskija Vlada
Vranić uveo cenzuru, o vakcinama Faktoru niko ne smije dati izjavu
Zašto se ništa ne smije znati o vakcinaciji u Kantonu Sarajevo ili bolje rečeno – zašto se Faktoru uskraćuju te informacije, pitanje je na koje bi novinari ovog portala, ali prvenstveno javnost, željeli što prije dobiti odgovor od nadležnih iz do sada najdemokratskije vlade u historiji naše zemlje!?
18.05.2021. u 15:52
get url
text

Naš novinar je proteklih dana, a sve u cilju pravovremenog i tačnog informisanja građana o vakcinaciji protiv COVID-19 u Kantonu Sarajevo, pokušao stupiti u kontakt sa Ademirom Spahićem, koordinatorom vakcinacije, no bezuspješno. Gospodin Spahić nije se udostojio odgovoriti na bezbroj upućenih telefonskih poziva, dok se istovremeno drugim medijima uredno javljao.

U razgovoru sa drugim nadležnim osobama rečeno nam je da je odluka Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, odnosno ministra Harisa Vranića takva da je Ademir Spahić jedina osoba koja je nadležna da daje informacije medijima koje se tiču vakcinacije u KS.

VEZANI TEKST - Gužve ispred Zetre: "Ovo je haos, vraćam 93-godišnju majku kući, ne može čekati"

Istina, Spahić jučer se Faktoru javio na jedan – prvi telefonski poziv, a kada se novinar predstavio i zamolio za informaciju, kratko je odgovorio "da je trenutno na sastanku i da ga pozovemo za sat." Nakon sat pozvali smo ga najmanje deset puta i poslali poruku, no Spahić se nije udostojio niti da odgovori na poruku niti da se javi na telefon.

Ne trebate biti previše pametni pa zaključiti kako je Spahić i na ovaj jedan poziv odgovorio samo zato jer nije znao da ga zove novinar Faktora.

O vakcinaciji u KS, ali i tome – zašto nam se "njegov koordinator" ne javlja, jučer smo pokušali saznati i od ministra Vranića.

Nakon predstavljanja, ministar nam je "sa visine, osiono" odgovorio "da sad nema vremena", a na pitanje kad možemo ponovo pozvati, odgovorio je:

- Ne znam, sutra, za sedam dana... - kazao je Vranić.

VEZANI TEKST - Kad se Vranić posvađa sam sa sobom: Mladi ljekari će na biro, za "transfere" iz KCUS-a ima novca i zakona

O ministru Vraniću, manje više, u javnosti se sve zna. 

Ali ko je Ademir Spahić, zadužen da "vedri i oblači" informacijama o vakcinaciji, i odakle na koncu i Vraniću, ali i njemu da medije, odnosno javnost informišu po principu podoban/nepodoban medij, u vanrednoj situaciji pandemije kada građani tragaju za informacijom više? Preko noći, imenovanjem na poziciju koordinatora vakcinacije, postao je medijska zvijezda. 

Njegov put prema zvijezdama i nije bio tako trnovit. 

Ademir Spahić, nekad blizak saradnik Rusmira Mesihovića Šanke, nekadašnjeg direktora KCUS-a, federalnog ministra zdravstva i bivšeg ministra zdravstva KS, u julu 2019. godine biva izabran za glavnog medicinskog tehničara u JU Domovi zdravlja. SDP-ov vojnik, odlukom SDP-ovog ministra Vranića, iznenada je imenovan za koordinatora vakcinacije u Kantonu Sarajevo. 

Podsjećamo, Spahić je bio nekadašnji savjetnik za sestrinstvo u Mesihovićevom kabinetu kada je on bio direktora KCUS-a. Tada je za taj posao bio plaćen 3.992 maraka mjesečno. U široj javnosti postao je poznat kao glavni akter audiosnimka koji se prije pet godina pojavio na internetu, a na kojem mu navodno prijeti generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović.

VEZANI TEKST - Sve Vranićeve enigme iz KCUS-a: Nekad je "mnogo" radio, imao je čak i nula operacija godišnje

Kako je Faktor tada nezvanično objavio, snimak je nekom portalu dostavio sam Spahić, i to nakon što je dobio otkaz na KCUS-u zbog zloupotrebe (fiktivnog) bolovanja, na kojem je proveo skoro četiri mjeseca. Isto tako, kasnije su se pojavile informacije da je snimak bio izrezan, odnosno da na njemu nije bio zabilježen cijeli razgovor.

Smatrajući nelogičnim da savjetnik Ademir Spahić, koji je medicinski tehničar sa završenim Fakultetom zdravstvenih studija, prima veću plaću od kardiohirurga, direktorica Izetbegović je od Spahića, kao i od još nekoliko bivših Mesihovićevih najbližih saradnika, tražila da joj objasne koja su konkretno njihova zaduženja i obaveze, a na temelju kojih bi se mogla opravdati tako visoka primanja. Izrevoltiran njenim zahtjevom, Spahić je generalnoj direktorici dostavio pisanu izjavu u kojoj je doslovce napisao kako on "ne radi ništa". Nekoliko mjeseci kasnije dobio je otkaz.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.