open-navfaktor-logo
search
Ministar zdravstva
Vranić zatražio da mu se do kraja dana dostavi ko je isplatio jednokratnu pomoć i ko je to odobrio
Na adrese svih zdravstvenih ustanova na području Kantona Sarajevo danas je pod naslovom "Urgentno" stigao papir iz Ministarstva zdravstva KS u kojem je ministar Haris Vranić od menadžmenta ustanova zatražio da mu se do kraja dana, između ostalog, dostavi i informacija „koje su ustanove isplatile jednokratnu pomoć i da li su imale saglasnost ministra i Vlade KS?
04.01.2023. u 15:39
get url
text

- Osnovom saznanja da su pojedine zdravstvene ustanove u KS svojim zaposlenicima isplatile jednokratnu novčanu pomoć u skladu sa Uredbom o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena potrebno je da resornom ministarstvu dostavite podatke kako slijedi: da li je ustanova isplatila zaposlenicima jednokrtnu pomoć i kada, u kolikom novčanom iznosu, da li se za to obraćala resornom ministarstvu i da li je za to imala saglasnost resornog ministra i Vlade KS?

 

Faktor je prošlog petka objavio informaciju koju je naš novinar dobio od Senada Sadikovića, predsjednika Sindikata radnika u zdravstvu KS, koji je kazao da su, prema njegovim informacijama do 30. decembra tri zdravstvene ustanove radnicima isplatile jednokratnu pomoć.

VEZANI TEKST - Koje su zdravstvene ustanove u KS radnicima isplatile jednokratnu pomoć i u kojem iznosu

Radi se o Zavodu za javno zdravstvo KS, koji je svojim radnicima islatio 900 KM, Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH, čiji su uposlenici dobili po 500 maraka, te Zavod za zdravstvenu zaštitu žana i materinstva KS, koji je svakom radniku uplatio po 300 KM.

U međuvremenu, kako je Faktor saznao, i uposlenici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS dobili su po 300 KM jednokratne pomoći.

Podsjetimo, usljed rasta indeksa potrošačkih cijena Vlada Federacije Bosne i Hercegovine početkom jula usvojila je Uredbu o pomoći stanovništvu, u kojoj je, između ostalog, navedeno i da poslodavci mogu izvršiti isplatu jednokratne pomoći radniku u visini do 1.080 KM najkasnije do 31. decembra ove godine.

S tim u vezi Federalno ministarstvo finansija u drugoj polovini jula donijelo je Pravilnik o dopuni pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak kojim je utvrđeno da "svi oni koji svojim radnicima odluče pomoći na ovaj način neće morati plaćati porez na dohodak".

Na upit Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu KS, kako su nam kazali, odgovoreno im je "kako Zavod zdravstvenog osiguranja KS u cjelosti podržava isplatu jednokratne novčane pomoći ako menadžmenti ustanova imaju mogućnost da je isplate iz vlastitih sredstava". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.