open-navfaktor-logo
search
Oštra reakcija
Vraniću bi bolje bilo da nije održao press, bivši član Kriznog štaba: Antiministar laže!
Bivši član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Kemal Beganović u objavi na svom profilu na Facebooku osvrnuo se na današnju press konferenciju ministra zdravstva KS Harisa Vranića.
21.01.2022. u 21:38
get url
text

- Danas je antiministar zdravstva Kantona Sarajevo održao press konferenciju, na kojoj je 36 minuta valjao gluposti, laži, nebuloze, a količina neznanja koju je izrekao je frapantna! Tačnije, antiministar Vranić nije govorio, on je čitao sa nekog papira nepismene bezvezotine koje mu je napisao neko još tri puta nesposobni i neinformisaniji od samog antiministra! On svakako niti šta zna reći, niti umije sastaviti više od dvije prostoproširene rečenice bez najmanje 4-5 grešaka. Izvinjam se ako ima govornu manu – navodi se na početku objave na Facebooku.

VEZANI TEKST - Vranićev monolog i recitacija, došli su i sufleri iz stranke: Omikron je mačiji kašalj, pređimo na politiku...

Kemal Beganović se kako kaže referirao na samo mali dio pročitanog na press konferenciji, a odnosi se na Krizni štab u čijem je sastavu bio od jula 2020. do januara 2021. godine.

- Vranić kaže i pita ko je formirao Krizni štab u januaru 2020. godine. Kad bi pročita akte i kad bi čitao više, a manje govorio bez smisla, znao bi da je Krizni štab formirala prof.dr. Amela Sofić, ministrica zdravstva iz Vlade šestorke. Kaže Vranić dalje na čelu Kriznog štaba je bio ministar, koji je pobjegao na bolovanje, a onda ga je naslijedio medicinski guru, inžinjer arhitekture, poznat kao dia, aludirajući na Faruka Kapidžića. Da Vranić išta zna znao bi da je od prvog dana u dvije vlade Kantona Sarajevo predsjednica Kriznog štaba bila prof.dr. Aida Pilav i da je on prvi i jedini ministar koji je bio i predsjednik Kriznog štaba u Kantonu Sarajevo u corona pandemiji. Faruk Kapidžić nikad nije bio nikakav predsjednik, niti član Kriznog štaba, nego u odsustvu Marija Nenadića, v.d premijer, za vrijeme bolovanja Marija Nenadića, nakon moždane krize – napisao je Beganović.

VEZANI TEKST -  Vranić u svađi sam sa sobom: Tvrde da nisu naredili obaveznu vakcinaciju, Konaković kaže da jesu, ali su odustali

Vranić je problematizirao i sastav Kriznog štaba.

- Prema njemu u štabu su bili: veterinar, ortoped, ginekolog, specijalista urgentne medicine, psihijatar, specijalista socijalne medicine i gle čuda kaže Vranić jedan epidemiolog. Pa hajdemo redom. Veterinar valjda zato što corona virus pripada zoonotskim virusima i vodi porijeklo od životinja. Doktor veterinarske medicine je i član Federalnog kriznog štaba i to jedan od najuglednijih stručnjaka za corona viruse u regionu i šire prof.dr.Teufik Goletić.

Ako je Vranić čuo za institut Robert Koch, najugledniji svjetski institut za zarazne bolesti i epidemiologiju sa sjedištem u Berlinu, na čelu tog instituta je Prof. Dr. Dr. h.c. mult. Lothar H. Wieler, inače veterinar. Dalje, ortoped kojeg spominje Vranić je njegov šef, direktor, prof.dr. Ismet Gavrankapetanović, koji je član Kriznog štaba bio kao direktor Opće bolnice Sarajevo, a ne kao ortoped.

Vranić spominje i nekog fantomskog ginekologa koji nikada nije bio član Kriznog štaba. Specijalista urgentne medicine je bio mr.sc.dr. Adem Zalihić, ali ne kao specijalista, nego kao tadašnji direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, prevažne ustanove u doba epidemije corona virusa. Vranić je spomenuo i psihijatra, a psihijatar je bio generalni direktor Doma zdravlja prim.dr. Muhamed Ahmić i to kao direktor ustanove, a ne psihijatar.

Zaboravio je sjajne stručnjake

Specijalista socijalne medicine je prof.dr. Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, preiskusna i presposobna žena, kojoj je epidemija corona virusa treća epidemija u kojoj je imala važnu ulogu. Iskusna i sposobna žena. Vođa, lider i timski igrač. I na kraju kaže Vranić jedan epidemiolog. Da i jedan epidemiolog sjajna dr. Anisa Bajramović. Vranić je zaboravio potpuno namjerno ili nenamjerno da je član bio i veliki stručnjak, prof.dr. Rusmir Baljić, infektolog i šef Infektivne klinike KCUS-a. Zaboravio je i na sjajnu prim.dr. Amru Kaljić-Junuzović, preiskusnu i sjajnu pedijatricu koja je bila članica Kriznog štaba i koja je dala veliki doprinos u borbi protiv corona virusa kada su u pitanju djeca, ali i kao aktuelno zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo. Možda Vranić misli da je dr. Kaljić Junuzović ginekolog. Ona je ustvari uvijek bila pedijatar. A u Kriznom štabu koji Vranić tematizira bila je još jedna epidemiologija. Kad bi Vranić znao da mu je pomoćnica ministra za zdravstvo bila dr. Alma Kadić, inače specijalista epidemiolog. Eh, gle čuda ipak je u Kriznom štabu na čijem je čelu Vranić samo jedan epidemiolog! – naglašava Beganović.

VEZANI TEKST - Haris u svađi s Vranićem, opet: Istovremeno naložio prijem pacijenata u roku 20 dana, ali tražio i da ih doktori ne primaju?!

Bivši član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo analizirao je i Vranićev Krizni štab na čijem je čelu.

- Predsjednik Štaba polovan ministar, vaskularni hirurg upitnog kvaliteta, sa često jednocifrenim brojem operacija po godini, a bilo je godinu i sa nula operacija. Drugi član mu je infektolog u penziji dr. Ednan Drljević, penzioner kome su se zahvalili u KB Zenica na uslugama isti sam kada je otišao u penziju u po’ epidemije. Valjda to govori puno… Ima i jednog pulmologa dr. Goranu Krstović iz JU Doma zdravlja i jednu internisticu dr. Denaidu Ovčina - Šabanović, internisticu iz JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

Tu je vidi čuda samo jedan epidemiolog dr. Aida Pitić, a smetao mu jedan epidemiolog u Štabu prije aktuelnog, a tu je i prof.dr. Aida Pilav, formacijski kao direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Krizni štab je začinio sa genetičarkom prof.dr.Lejlom Kapur Pojskić!? Tu je i dipomirani medicinski tehničar Ademir Spahić, sa doktoratom iz zdravstvenih nauka. Kao i PR Kriznog štaba Mirna Pecikoza, sa diplomom diplomoranog psihologa. O čemu Vranić priča? Da li je on u stanju da spozna razliku?

Da li je prilagodio sistematizaciju

Kriznog štaba složenog formacijski i strukturalno koji je donio 14 naredbi i utvrdio između ostalog više protokola, a finalno trijažno-dijagnostičko-terapijski protokol i održao preko 50 sjednica Kriznog štaba ili Vranićev Krizni štab sastavljen s koca i konopca, čast izuzetcima, bez forme i strukture. Ali ko očekuje od Vranića da kaže bilo šta smisleno. I da na kraju da pitamo ministra kako to da mu je PR ministarstva, što sjedi pored njega na press konferenciji Mirna Pecikoza, ustvari diplomirani psiholog, a ne npr. žurnalista i da li je već prilagodio sistematizaciji da dotičnu i zaposli u Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo!? Ako već nije? I kako sve to pored toga što Kanton Sarajevo ima integriranu Press službu Kantona Sarajevo - napisao je Beganović.

Na kraju on je zaključio je da Kanton Sarajevo nikada u svojoj kratkoj historiji nije imao goreg ministara zdravstva, a ko ne vjeruje dovoljno je da samo posluša današnju press konferenciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.