open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Vratite nam trotoare: U općini Centar blokiraju se nelegalna parkirališta 
Načelnik Ajnadžić je pokrenuo kampanju oslobađanja javnih površina od nepropisno parkiranih vozila, povećanja broja trgova, ali i izgradnje podzemnih garaža koje rješavaju pitanje parkiranja
02.07.2019. u 11:29
get url
text
Parking
Parking

Na području općine Centar smješteni svi značajniji administrativni, poslovni, kulturni, obrazovni, zdravstveni, trgovinsko-uslužni i sportski objekti, potpuno je razumljivo što je u ovoj lokalnoj zajednici ovaj problem i najizraženiji.

Općinska administracija predvođena načelnikom Nedžadom Ajnadžićem u posljednje tri godine uhvatila se ukoštac sa rješavanjem ovog problema. Naime, zbog hroničnog nedostatka parkirališta vozači uzurpiraju javne površine, trotoara, pješačke staze, trgove, a nerijetko i biciklističke staze i zelenih površina.

Uzimajući u obzir da je na ovaj način uveliko narušena sigurnost učesnika u saobraćaju, prije svega pješaka kojima ostaje sve manje površina za kretanje, načelnik Ajnadžić je pokrenuo kampanju oslobađanja javnih površina od nepropisno parkiranih vozila, povećanja broja trgova, ali i izgradnje podzemnih garaža koje rješavaju pitanje parkiranja.

{$galerijaFotografija}

Primjeri u kojima je djelovanje nadležnih općinskih službi rezultiralo uklanjanjem "divljih“ parkirališta su mnogobrojni, a ovdje ćemo pomenuti samo neke.

Općina Centar Sarajevo u saradnji sa Policijskom upravom Centar i KJKP Park, a na osnovu zahtjeva građana, posebno osoba sa invaliditetom, uklonila je nelegalno parkirana vozila na pješačkom ostrvu u ulici Valtera Perića. Nakon što su vozila uklonjena postavljanjem betonskih žardinjera spriječen je daljnji ulazak vozila.

Isto je urađeno i ispred objekta Sarajevošuma na spoju ulica Alipašina i Kranjčevićeva, a posljednji u nizu primjera vraćanja pješačkog ostrva pješacima je na spoju ulica Franca Lehara i Kranjčevićeva.

Pored ovih aktivnosti, Općina Centar je u Ulici Kulovića umjesto parking prostora uredila trg koji je sada reprezentativan prostor na kojem se održavaju razne manifestacije, ali i sigurna oaza mira i rekreacije za naše sugrađane.

Općina Centar apeluje na sve sugrađane da vozila parkiraju na predviđenim mjestima, ali i da pruže podršku ovoj lokalnoj zajednici u namjeri da se što više uzurpiranih površina namijenjenih pješacima očisti, navodi se u saopćenju Općine Centar.

centar-parking1.jpg
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.