open-navfaktor-logo
search
Sjednica 10. februara
Vreli februar u Mostaru, Marić kategoričan: Ako se OHR sada umiješa u izbor gradonačelnika onda su u pitanju ozbiljne igre
Klub vijećnika Koalicije za Mostar u Gradskom vijeću Grada Mostara vjeruje kako će u srijedu 10. februara, u nastavku konstituirajuće sjednice biti izabran novi gradonačelnik grada na Neretvi.
07.02.2021. u 19:07
get url
text

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Salem Marić smatra da nema razloga da to ne bude i urađeno, jer su ostala dva kandidata Zlatko Guzin i Mario Kordić, nakon što je u prvom krugu glasanja iz utrke ispala Irma Baralija.

VEZANI TEKST - Salem Marić ponudio BH Bloku: Glasajte za Zlatka Guzina i ja izlazim iz Gradskog vijeća Mostar !

Međutim, postoji mogućnost da se u izbor umiješa Ured visokog predstavnika, jer navodno nije ispoštovan Statut Grada Mostara kojim je definirano da se gradonačelnik bira tajnim glasanjem.

- Mi smo na sjednici proveli praksu iz 2004. i 2008, odnosno 2009. godine. Zaključkom Vijeća i tada se išlo na javno glasanje za gradonačelnika. OHR je 2009. godine donio odluku o ukidanju zaključka Gradskog vijeća. To je podsjećam bilo samo zbog nemogućnosti izbora, i tada je OHR donio odluku o tumačenju proste većine i poništio samo taj zaključak, pod brojem tim i tim, dakle zna se precizno na šta se to odnosilo - pojašnjava Marić za Faktor.  

Ukoliko OHR, nastavlja naš sagovornik, bude raspravljao o prijedlogu SDP-a i njihovom zahtjevu, „onda su ovdje u pitanju neke ozbiljne igre“.

- I ako bi OHR poništio prvi krug glasanja, što smo već obavili u petak 5. februara ili da se ide u tajno glasanje, onda s pravom sumnjamo u neke ozbiljne igre međunarodne zajednice i OHR-a, ponovo na račun Mostara. Taj isti OHR nije osam godina našao za shodno da reaguje ništa po svome Statutu, a sada kada su se vijećnici konačno dogovorili, sa 31 glasom „za“ da glasamo javno za gradonačelnika, oni bi sada da reaguju – ističe Marić.  

Kaže da će sačekati ukoliko bude bilo odluke OHR-a, te da smatra kako oni ne bi trebali reagovati, već pustiti vijećnike da završe sa izborom gradonačelnika.

- Mislim da bi nas trebali pustiti da u srijedu završimo posao. Samo ukoliko se ovo oduži u nedogled, onda bi evenatualno OHR trebao reagovati. Ako bude njihove reakcije do srijede, odnosno nametanja neke odluke, Klub Koalicije za Mostar će razmisliti o budućim koracima u Gradskom vijeću i da li ćemo uopće prisustvovati sjednicama – poručuje on.

Za njega je još interesantnije što je vijećnica Naše stranke Irma Baralija i na razgovorima delegacija Koalicije za Mostar i BH Bloka i prije održavanja konstituirajuće sjednice, ali i na samoj sjednici, rekla da je uputila dopis OHR-u oko javnog ili tajnog glasanja za gradonačelnika.

VEZANI TEKST - Vijećnici Koalicije za Mostar napustili sjednicu, novog gradonačelnika Mostarci će još čekati

- Nisu reagirali tada, a sada ako zaista budu reagirali, onda je u pitanju ozbiljna igra predstanika međunarodne zajednice, a posebno OHR-a koji je spavao osam godina, i ta igra je samo na našu štetu, štetu Grada Mostara i Mostaraca – zaključuje Marić.  

Podsjećamo, niti jedan od tri predložena kandidata Irma Baralija, Zlatko Guzin i Mario Kordić u prvom krugu glasanja za gradonačelnika Grada Mostara nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu u Gradskom vijeću Grada Mostara na sjednici održanoj jučer.

Mario Kordić dobio je 14 glasova, Zlatko Guzin 11, Irma Baralija pet, dok je pet vijećnika bilo suzdržano. Suzdržani su bili Adela Gosto iz BH Bloka, Slaven Bevanda, Vesna Šunjić i Silvio Bubalo iz HRS-a, te Nazif Derviškadić iz Prve mostarske partije. 

U drugi krug glasanja prema broju osvojenih glasova ušli su Zlatko Guzin i Mario Kordić.

Za izbor gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću, odnosno 24 od 35 vijećnika. Ako nakon dva kruga glasanja niti jedan od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu dovoljna je prosta većina. Ukoliko u trećem krugu oba kandidata budu imala jednak broj glasova, gradonačelnik će biti mlađi kandidat.

Vijećnici su na sjednici 5. februara sa 31 glasom za, tri protiv i jednim suzdržanim usvojili zaključak vijećnika Koalicije za Mostar Adila Šute da se u skladu sa Poslovnikom izbor gradonačelnika Grada Mostara obavi javnim glasanjem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.