open-navfaktor-logo
search
Ko koči projekat
Vreto o izgradnji škole na Stupu: Vlada će dati novac ako Općina Ilidža odradi svoj dio posla
Ja mislim da građani nemaju vremena da čekaju, to je najvažniji problem na području ove MZ. Ako lokalna zajednica uradi svoj dio posla, u 2020. godini se može početi sa izgradnjom škole, a do kraja mandata ove Vlade mogli bismo imati izgrađenu školu na Stupu
02.12.2019. u 08:47
get url
text

Godinama se kao jedan od najvećih problema stanovnika ilidžanskog naselja Stup navodi nepostojanje škole za djecu sa ovog područja. Isto toliko se spominje i izgradnja škole, ali se na realizaciju ovog važnog projekta čeka još i neizvjesno je kada bi škola mogla biti izgrađena.

I dok se grade brojne stambene jedinice u kojima će danas-sutra stanovati porodice sa djecom, ta djeca nemaju školu u svom bližem okruženju, te do prve najbliže osnovne škole treba da idu u centar Ilidže ili u Novi Grad. 

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Elvis Vreto upućivao je inicijative Vladi Kantona Sarajevo da se izdvoje sredstva u budžetu i da se krene u realizaciju.

- Prije dvije godine donesen je Regulacioni plan i na insistiranje građana planirana je škola na tom lokalitetu, međutim nakon pola godine ispostavilo se da postoji neka zabrana od strane Tužilaštva Kantona Sarajevo zbog nekih problema i na toj lokaciji nije moguće ništa graditi dok tužilaštvo ne skine plombu. Tražio sam da se Vlada, odnosno Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo uključe da se pokuša prevazići taj slučaj – navodi Vreto.

Ističe kako je u ovom trenutku jedino rješenje, ukoliko se želi brzo reagovati, da u saradnji sa građanima Stupa, Općinsko vijeće Ilidža napravi hitne izmjene Regulacionog plana kako bi odredili novu lokaciju, a ima alterantivnih lokacija.

- Tada bi Kanton bio spreman i imamo obećanje da će hitno djelovati kako bi došlo do izgradnje škole. Čak su u 2018. godini bila izdvojena sredstva u iznosu od milion maraka, a koja su ukinuta u 2019. Imamo obećanje Vlade i premijera Edina Forte da će se sredstva uduplati samo ako se taj proces otkoči – kaže Vreto.

Vreto ističe kako nije do Vlade niti Ministarstva obrazovanja, već da lokalna zajednica treba riješiti imovinsko-pravne odnose.

- To je jedan od najbržih načina da se ovo riješi. Mislim da postoji volja, bar što se tiče Općinskog vijeća. Trebalo bi da se održi sastanak sa stanovnicima Mjesne zajednice Stup, da se postigne dogovor i da se krene u taj proces, to bi se pitanje riješilo za dva ili tri mjeseca. Samim tim bi Vlada izdvojila sredstva i moglo bi se početi sa izgradnjom – pojašnjava.

Kaže da bi mogao potrajati proces oko lokacije koja je planirana za izgradnju škole i koja je sada sporna jer Tužilaštvo ima otvoren slučaj.

- S obzirom na to kakvo je stanje kod nas u tužilaštvu i sudstvu, to bi moglo potrajati. Ja mislim da građani nemaju vremena da čekaju, to je najvažniji problem na području ove MZ. Ako lokalna zajednica uradi svoj dio posla, u 2020. godini se može početi sa izgradnjom škole, a do kraja mandata ove Vlade mogli bismo imati izgrađenu školu na Stupu. Bojim se da će, ako se bude čekalo ovo prvo rješenje, građani ispaštati. Očekujem brzu reakciju da se ovo pokuša riješiti – zaključuje Vreto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.