open-navfaktor-logo
search
Skandalozna propovijed
Vrhobosanska nadbiskupija: Iskreno žalimo ukoliko su fra Matine riječi povrijedile vjerska i ljudska osjećanja kod drugih
Vrhbosanska nadbiskupija oglasila se nakon što se društvenim mrežama počeo širiti dio iz propovijedi fra Mate Vincetića koju je izrekao u nedjelju, 20. augusta u crkvi na Plehanu, kada je na krajnje netolerantan način o migrantima muslimanima koji dolaze u Evropu.
24.08.2023. u 17:03
get url
text

VEZANI TEKST - Skandalozna propovijed o migrantima: Jedi što mi jedemo, priznaj vjeru u pravog Boga pa ćemo ti dati sve

- Način, na koji je u tom isječku tretirana tema migracija te u tome kontekstu i pripadnici druge religijske zajednice nije u skladu s naukom Katoličke crkve ni s onim što ona, kako na općoj tako i na mjesnoj razini, provodi u svom djelovanju. Isus je pomagao svima i, kako donosi evanđelje po Mateju, poistovjetio se sa svakim čovjekom koji je u potrebi kad je kazao: „Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta! Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni“ (Mt 25,34-36). 

Vjerna Isusovu nauku, Katolička Crkva slijedi Isusov primjer dobrote prema svima i kroz svoje institucije na različite načine pomaže upravo „gladnima, žednima, strancima, golima i sužnjima“ te pri tomu poštuje njihovo ljudsko dostojanstvo i vjersko uvjerenje. Čini to u ime vlastite vjere u Presveto Trojstvo i u Isusa Krista i naučava da su svi ljudi braća i sestre. Iskreno žalimo ukoliko su fra Matine riječi povrijedile vjerska i ljudska osjećanja kod drugih te još jednom podsjećamo svećenike na važnost propovijedi koja treba biti navještaj i tumačenje Božje riječi - naveli su iz Vrhbosanske nadbiskupije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.