open-navfaktor-logo
search
Konačna odluka
Vrhovni sud FBiH potvrdio oslobađajuću presudu Hamdiji Abdiću u predmetu "Vlado Šantić"
Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine potvrdio je oslobađajuću presudu Hamdiji Abdiću Tigru u predmetu "Vlado Šantić" rekao je za Faktor advokat Alen Nakić.
14.06.2023. u 13:13
get url
text

- Mogu vam potvrditi ono što je za mene od samog početka bilo očekivano, a to je da je Hamdija Abdić Tigar i ostali optuženi u tom predmetu donošenjem presude Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, a kojim je odbijena žalba Tužalaštva protiv prvostepene oslobađajuće presude, oslobođeni pravomoćno od optužbe da su počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret - rekao je Nakić i dodao:

- Time je stavljena tačka "i", na sve pokušaje stavljanja mrlje na herojsku borbu naroda bihaćkog i Petog korpusa za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu. I da završimo onako kako smo započeli u 12. mjesecu 2016. godine kada je lišenjem slobode gospodina Abdića iniciran ovaj krivični postupak. Kako je on tada objavio na svom Facebook profilu nakon što je odbijen prijedlog za pritvor napisavši: " Sloboda. Nismo zločinci i nikada nećemo biti".

Alen Nakić

Prema optužnici Kantonalnog suda u Bihaću koja je potvrđena 2019. godine, za otmicu i likvidaciju generala Vlade Šantića teretili su se nekadašnji komandant Vojne policije Petog korpusa Armije BiH Hamdija Abdić Tigar te pripadnici ove vojne formacije.

Kantonalni sud u Bihaću oslobodio je optužbi Hamdiju Abdića Tigra i još petericu optuženih za ubistvo Vlade Šantića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.