open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Vrijednost radova šest miliona KM: Počinje izgradnja podzemne garaže kod Hitne pomoći
Potpisivanjem Ugovora o izvođenju radova na izgradnji javne kolektivne garaže G3, u ulici Kolodvorska, kod objekta Hitne pomoći, stečeni su uvjeti za početak gradnje ovog važnog i dugo očekivanog infrastrukturnog objekta.
20.07.2020. u 20:07
get url
text

Potpisnici Ugovora su ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem, direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić i direktor firme "Unigradnja" Mustafa Duraković, saopćeno je iz Kantona Sarajevo

Ukupna vrijednost projekta je oko šest miliona KM, iznos od 4,4 miliona KM će izdvojiti Kanton Sarajevo, dok će Općina Novo Sarajevo učestvovati u projektu sa 1,5 miliona KM vrijednim zemljištem.

Podzemna garaža će se graditi na već postojećem parkingu, preko puta objekta Hitne pomoći, ispod kojeg će se izgraditi još dvije podzemne etaže. Ovim projektom će građani, umjesto sadašnjih 40-ak mjesta, dobiti na raspolaganje ukupno 165 parking mjesta.Garaža će obuhvatiti oko 4.000 kvadratnih metara korisne površine.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić je istakao da je Kanton Sarajevo zajedno s Općinom Novo Sarajevo delegirao ovaj projekt, te omogućio da se za desetak dana krene s njegovom gradnjom.

- Ministarstvo saobraćaja, zajedno s Općinom i komunalnim preduzećima, u periodu pandemije koronavirusa intenzivno je radilo i finaliziralo sve potrebne administrativne i infrastrukturne preduslove, kako bi došli u fazu gradnju garaže. Važno je naglasiti da je ovo dio infrastukturnih projekata koje Kanton Sarajevo trenutno radi, od Prve transverzale, Južne longitudinale, IX transverzale, rekonstrukcija tramvajske pruge, javnog prijevoza i drugih - naglasio je premijer Nenadić.

Prema riječima načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžada Koldže, garaža se gradi u izuzetno opterećenom lokalitetu, kada je riječ o saobraćaju u mirovanju.

- Ovo je prvi model javno - javnog partnerstva, odnosno prvi put dva nivoa vlasti zajednički ulaze u izgradnju jednog infrastrukturnog projekta. Izgradnja garaža je dio Strategije razvoja Općine Novo Sarajevo. Po završetku objekta, zajednički ćemo odrediti upravitelja. Ona sredstva koja Općina na osnovu svog ulaganja bude dobijala će dalje ulagati u izgradnju mreže parkinga i podzemnih garaža - poručio je Koldžo.

Naglasio da će se rezidentnom stanovništvu s ovog područja omogućiti da pod povoljnijim uvjetima dobiju dugoročni zakup parking mjesta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.