open-navfaktor-logo
search
Mostar
Vrtić u BiH objavio oglas da zapošljava samo osobe sa hrvatskim državljanstvom: Šta kaže vlasnica Ćorić
Služba za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanskog Kantona (HNK) objavila je oglas za posao Dječijeg vrtića "Maša i prijatelji" u Mostaru u kojem se traže tri odgojitelja/ice za rad na određeno vrijeme.
30.07.2023. u 12:45
get url
text

I ništa tu ne bi bilo neobično da pod stavkom "opći uvjeti", koje kandidat mora ispunjavati, nije navedeno da osoba mora imati "hrvatsko državljanstvo".

Kako je navedeno, na osnovu čl. 30. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju (NN HNK, 5/2000), Upravno vijeće Dječijeg vrtića Maša za popunu radnog mjesta na određeno vrijeme traži: završen preddiplomski univerzitetski studij ili stručni studij za odgojitelja predškolske djece, odnosno studij za odgojitelja kojim je stečena viša stručna sprema u skladu s ranijim propisima (odgojitelj predškolske djece - nastavnik predškolskog odgoja), odnosno završen diplomski univerzitetski studij ili specijalistički studij za odgojitelja, punoljetnost, hrvatsko državljanstvo, zdravstvena sposobnosti za obavljanje poslova radnog mjesta na koje se osoba prima.

Pored općih uvjeta propisanih zakonom kandidati trebaju ispunjavati i posebne uvjete propisane Pedagoškim standardima i normativima za predškolski odgoj i obrazovanje u HNK-u, Zakonom i Statutom vrtića.

Od zainteresovanih za poziciju odgojitelja/ice uz prijavu se još traži da se dostavi: CV, diplomu o završenoj stručnoj spremi, uvjerenje o državljanstvu, uvjerenje o položenom stručnom ispitu i kopiju lične karte.

 

Oglas mostarskog vrtića pokrenuo je negativne komentare na društvenim mrežama, a mnogi su stava da izaziva  "segregaciju".

Jasna Ćorić, vlasnica i direktorica vrtića, za Faktor je izjavila "kako je napravljena greška prilikom pripreme oglasa". 

- Ja sam na internetu tražila kako izgleda oglas, našla, uzela i objavila. Potkrala mi se greška, nisam najbolje pregledala. U našem vrtiću rade sve nacije. Imamo i Bošnjaka, pravoslavaca, baš smo mala Juga, Ajla, Anita, Katarina su naše uposlenice. Sutra ću ga povući, ispraviti i objaviti drugi oglas - kazala je Ćorić.     

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.