open-navfaktor-logo
search
Sindikat organizator
Vrtići i osnovne škole u KS zbog štrajka upozorenja vraćaju djecu do 9.30 sati
U Kantonu Sarajevu danas, sutra i prekosutra na snazi je štrajk upozorenja u vrtićima i osnovnim školama koji se ogleda u tom da ni vrtići ni škole ne primaju djecu od 7.30 do 9.30 sati. 
29.01.2024. u 08:53
get url
text

Jutros su mnogi roditelji koji su doveli djecu u vrtiće ostali zatečeni. Rečeno im je da ne primaju djecu do 9.30 sati.

Danas je prvi dan drugog polugodišta u osnovnim i srednjim školama i mnogi osnovci ne znaju da ne trebaju doći na nastavu u osam sati.

- Nastava počinje u 9.30 sati zbog štrajka upozrenja i tako će biti i naredna dva dana - rečeno nam je u jednoj od osnovnih škola.

Štrajk je na snazi tri dana.

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije - Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo traži ispunjavanje 12 zahtjeva, strogo poštivanje zakona i Kolektivnog ugovora, da Ministarstvo za odgoj i obrazovanje prestane ugrožavati stečena prava radnika.

Traže povećanje koeficijenata svih radnika minimalno za 10 posto, potpisivanje novog Kolektivnog ugovora bez umanjivanja stečenih prava a sve odredbe Kolektivnog ugovora da ne mogu biti ugovorene da budu manje od utvrđenih za radnike u organima uprave, Institutu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, ustanovama socijalne zaštite, policiji, srednjem i visokom obrazovanju i ustanovama kulture, izjednačavanje plaća sa plaćama radnika koji rade u Javnoj ustanovi Institut za razvoj preduniverzitetsko obrazovanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.