open-navfaktor-logo
search
Djeluju u punom kapacitetu
VSTV BiH: Nećemo razmatrati niti se oglašavati o zaključcima NSRS-a
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) oglasilo se saopćenjem za javnost u kojem su naveli da se neće oglašavati o zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) a koji se tiču pravosuđa.
17.12.2021. u 14:26
get url
text

- Vezano za inicijativu navedenu tokom prvog dana sjednice VSTV-a BiH koja se odnosi na eventualno razmatranje zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske vezanih za pravosuđe, naglasili bi da Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine djeluje jedinstveno, u punom kapacitetu, te u okviru svojih nadležnosti i mandata donosi odluke i mišljenja koja se poštuju u svim pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini, ujedno definišući strateške korake za narednu godinu, te shodno tome neće razmatrati i oglašavati se o ovom pitanju - naveli su iz VSTV-a BiH. 

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u petak, 10. decembra, Deklaraciju o ustavnim principima te četiri informacije o prenosu nadležnosti sa zaključcima, među kojima je i ona o VSTV-u. Tim se zaključkom planira pripremanje entitetskog zakona o VSTV-u u roku do šest mjeseci. Nakon usvajanja ovog zakona, planirano je neprimjenjivanje državnog Zakona o VSTV-u na teritoriji Republike Srpske.

Narodna skupština je povukla raniju saglasnost iz 2004. godine na osnovu koje je usvojen Zakon o VSTV-u u Parlamentu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.