open-navfaktor-logo
search
Procedura
VSTV: Do kraja ljeta imenovanje glavnog tužioca Tužilaštva BiH
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Halil Lagumdžija je izjavio da bi se do kraja ljeta trebala završiti procedura imenovanja glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
31.05.2022. u 15:43
get url
text

Kako je rekao predsjednik Lagumdžija, 19. maja ove godine završena je procedura za konkurs za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH i da će sedam kandidata ići u dalju proceduru, s tim da će kandidat Nermin Šehović morati na početne procedure koje uključuju test znanja i pisanje optužnica, a potom intervju, s obzirom na to da ne dolazi iz pravosudne zajednice.

- Realno je očekivati do kraja ljeta da će se završiti procedura - rekao je Lagumdžija odgovarajući na novinarska pitanja u pauzi jednodnevne sjednice VSTV-a.

VSTV je 4. maja raspisalo konkurs za 19 rukovodećih pravosudnih pozicija, među kojima je i pozicija glavnog tužioca Državnog tužilaštva.

Glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić-Nadarević je, predstavljajući Godišnji izvještaj Ureda disciplinskog tužioca (UDT) članovima Vijeća, navela da je tokom 2021. registrovano 925 pritužbi, što je za 28,1 posto više u odnosu na 2020. godinu.

Kako je rekla, UDT bilježi povećan broj zaprimljenih pritužbi, a šest posto je više riješeno pritužbi u odnosu na 2020. godinu, te je u 2021. skraćeno prosječno vrijeme rješavanja pritužbi. Tokom prethodne godine bilo je 69 osnovanih pritužbi, dok je 870 odbačeno, prezentovala je ona.

Prema njenim riječima, bilo je 35 disciplinskih postupaka, od toga deset protiv rukovodilaca pravosudnih institucija, a povećan je broj zahtjeva za privremeno udaljavanje sa funkcije.

- Najveći broj pritužbi je bio na dužinu trajanja sudskih i tužilačkih postupaka, nezadovoljstva odlukama, uključujući i procesne - kazala je Kurspahić-Nadarević, dodavši da je povećan broj pritužbi na neprimjerena ponašanja što je etičko pitanje, ali smatra da bi se trebala posvetiti pažnja ovoj problematici.

Izvještaj je usvojen bez diskusije članova VSTV-a, osim što je član Mustafa Šabić pohvalio rad UDT-a kazavši da su domaćinski poslovali.

Misija OSCE-a u BiH uputila je dopis VSTV-u u kojem se navodi da namjeravaju angažovati osobu koja bi uradila unapređenje baze podataka u Tužilaštvu BiH. Kako je rečeno, predviđeno je da ekspert uradi niz posjeta Tužilaštvu BiH, nakon čega će Misija pripremiti izvještaj o procjeni potreba kako bi se osigurala maksimalna iskoristivost baze podataka, koja uključuje i digitalnu arhivu i veliki broj skeniranih dokumenata.

Vijeće je dalo saglasnost da Misija angažuje eksperta koji će Tužilaštvu BiH poboljšati postojeću bazu podataka.

Također, na sjednici VSTV-a donesena je odluka da se za vršioca dužnosti Kantonalnog tužilaštva Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) imenuje Predrag Golubović, a na mjesto tužioca Tužilaštva BiH imenovan je Tarik Crnkić.

Ranije je Birn pisao da je Prvostepena disciplinska komisija VSTV donijela odluku kojom je Mirsadu Bilajcu izrečena disciplinska mjera premještanja s mjesta glavnog na mjesto tužioca Kantonalnog tužilaštva BPK.

Tokom održavanja sjednice više tački dnevnog reda su bile zatvorene za javnosti uključujući izuzeće glavnog disciplinskog tužioca od postupanja u jednom od predmeta i tačka u kojoj su se rješavali prigovori na ocjenu rada koje su izjavili nosioci pravosudnih funkcija, piše Birn

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.