open-navfaktor-logo
search
Zbog izdvojenog mišljenja
VSTV formirao predmet protiv sudije Perića, on poručio: Ne komentarišem gluposti
Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine formirao je predmet protiv sudije Suda Bosne i Hercegovine Branka Perića nakon jučerašnje presude u predmetu "Respiratori". 
06.04.2023. u 12:44
get url
text

Perić je jučer, kao predsjedavajući Sudskog vijeća, pročitao svoje izdvojeno mišljenje, prema kojem, za razliku od njegovih kolega iz Vijeća Brace Stupara i Gorana Radevića, Tužilaštvo BiH nije dokazalo navode iz optužnice. 

Vijeće je ipak, većinom glasova, donijelo osuđujuću presudu i osudilo optužene u ovom predmetu Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora zbog sporne nabavke kineskih respiratora nabavljenih u jeku pandemije koronavirusa za potrebe Fedracije BiH. 

- Ne komentarišem gluposti - rekao je Perić za N1, nakon što su mu zatražili komentar na tu odluku.

Nedugo nakon jučerašnjeg izricanja presude u javnosti se povela polemika o tome da li je Perić trebao javno obrazlagati svoju odluku. Ocjene pojedinih pravnika išle su do toga da je time Perić čak počinio krivično djelo, budući da Zakon o krivičnom postupku, a ni sudska praksa u Bosni i Hercegovini ne poznaje institut izdvojenog mišljenja.

VEZANI TEKST - Perić nije bio za osudu Novalića i drugih, spomenuo Ambasadu SAD-a i medijski teror sa "centrom u jednom dnevnom listu"

To je, prije nego što je pročitao izdvojeno mišljenje, naveo i sam sudija Perić, koji je kazao da to nije uobičajena praksa Suda BiH.

- Naš procesni krivični sistem ne poznaje institut obrazloženog izdvojenog mišljenja koje se objavljuje i dostavlja strankama. To ne znači da je sudiji zabranjeno da svoje izdvojeno mišljenje obrazloži i da ono bude dostavljeno uz presudu strankama. Naprotiv! Mišljenje svakog sudije treba biti obrazloženo i dostupno strankama. To je legitimno pravo sudije i legitiman interes stranaka - kazao je Perić.

Zanimljivo je i da su pojedini mediji prenijeli da je Perić tom prilikom kazao kako "to može pomoći odbrani optuženih da lakše pripremi žalbu". 

- Izdvojeno mišljenje može pomoći sudijama koji su većinski donijeli odluku da svoju odluku bolje obrazlože, strankama može pomoći da napišu bolju žalbu, a apelacinom sudu mogu pomoći u donošenju dobre i zakonite odluke po žalbi - kazao je Perić.

Podsjetimo da su na jučerašnju presudu žalbu najavili i odbrane optuženih, ali i Tužilaštvo BiH, koje nije zadovoljno oslobađajućim dijelom presude u odnosu na krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, pranje novca, te primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.