open-navfaktor-logo
search
Odlučeno na sjednici
VSTV imenovao nositelje pravosudnih funkcija, sa radom kreću 3. aprila
Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je tokom sjednice 2. i 3. marta donijelo odluku o imenovanju nositelja pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.
03.03.2023. u 15:48
get url
text

Tako su na na poziciju sudije Općinskog suda u Bihaću imenovani Adnan Kapić i Tijana Čulić, dok je Hatidža Kadrić imenovana na poziciju sudije Općinskog suda u Orašju, a Ana Bajić Semiz na poziciju sudije Općinskog suda u Sanskom Mostu.

Asmira Redžić imenovana je na poziciju tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Srednjebosanskog kantona, Kemal Bekrić, na poziciju tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona, a Damir Tirić, Damir Prolić i Amela Zahirović na poziciju tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo, dok je Benita Mladina imenovana na poziciju tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Kantona 10, a Jurica Knezović na poziciju tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Istovremeno, Jovana Mijatović imenovana je na poziciju sudije Osnovnog suda u Trebinju, Miljan Kozić na poziciju tužitelja Okružnog javnog tužiteljstva u Trebinju, a Samir Zuparević, Sanja Đaković i Almaida Suljić-Mehadžić na poziciju tužitelja Okružnog javnog tužiteljstva u Prijedoru.

Sabina Husejnagić i Jasmina Mrakanović su imenovane na poziciju tužitelja Okružnog javnog tužiteljstva u Bijeljini, a Bojan Topić i Nikolina Ševa i Danko Mitrović na poziciju tužitelja Okružnog javnog tužiteljstva u Banjoj Luci.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nositelji pravosudne funkcije će stupiti na dužnost 3. aprila 2023. godine, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.