open-navfaktor-logo
search
Pravosuđe
VSTV: Ministarstvu pravde BiH upućeno Mišljenje o Nacrtu zakona o sudovima BiH
Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) je Ministarstvu pravde BiH uputilo Mišljenje o Nacrtu zakona o sudovima BiH, a u skladu sa zaključkom s posljednje sjednice ovog regulatornog tijela.
22.11.2022. u 14:34
get url
text

Radi se o Nacrtu zakona, kojim je, između ostalog, predviđeno osnivanje višeg suda BiH kao drugostepene instance, a što je dugo vremena bila tema Strukturiranog dijaloga o pravosuđu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, ali i brojnih radnih sastanaka u oblasti pravosuđa.

- VSTVBiH je na sjednici održanoj 9. novembra razmotrilo Nacrt zakona o sudovima BiH, dostavljen od Ministarstva pravde BiH 1. septembra, i dalo mišljenje koje se odnosi na određene članove predloženog zakona – rečeno je Feni iz krovne državne pravosudne institucije.

Iz VSTV-a napominju kako dato mišljenje za cilj ima poboljšanje teksta Nacrta zakona u smislu njegove jasnoće i usklađenosti sa ostalim relevantnim zakonodavstvom, a prije svega, sa Zakonom o VSTV-u BiH.

- Konkretno, dati su prijedlozi u vezi člana 5. Nacrta zakona koji se odnosi na 'sastav i broj sudija', član 13. koji se odnosi na 'sudijsku togu' i član 15. koji se odnosi na 'saradnju i pravnu pomoć', te član 16. koji se odnosi na 'krivičnu nadležnost sudova' – preciziraju iz VSTV-a BiH.

Ostali prijedlozi su u vezi člana 29. koji se odnosi na 'Poslovnik o radu', dio V Nacrta zakona, koji se odnosi na 'nadležnosti Ministarstva pravde BiH', kao i član 55. koji se odnosi na 'ocjenjivanje', te član 59. Nacrta zakona koji se odnosi na 'Podzakonske akte'. 

Inače, zakon o sudovima BiH je jedan od četiri ključna zakona, čije je usvajanje među prioritetima na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Ovim se zakonom uređuje kontinuitet Suda BiH i osnivanje višeg suda kao drugostepenog, kao i organizacija sudova, nadležnost, javnost rada i finansiranje, te druga pitanja od značaja za organizaciju i funkcioniranje sudova.

Nacrtom zakona je predviđeno da viši sud BiH može preispitivati, mijenjati ili ukidati odluke Suda BiH povodom pravnih lijekova u postupku koji je propisan zakonom.

Prema ovom nacrtu zakona, viši sud BiH je, između ostalog, nadležan da odlučuje protiv odluka Suda BiH, za odluke svojih vijeća, vanredne pravne lijekove protiv pravosnažnih odluka Suda i protiv odluka Centralne izborne komisije BiH, te da rješava sukob nadležnosti između sudova, kao i da rješava o prijedlogu za prenošenje nadležnosti sa suda na drugi sud.

Kako je Feni ranije potvrđeno iz Ministarstva pravde BiH, Nacrt zakona o sudovima BiH, odnosno radna verzija teksta tog zakona dostavljena je i Venecijanskoj komisiji, kao i drugim relevantnim institucijama na davanje komentara i sugestija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.