open-navfaktor-logo
search
Kome, čemu?
VSTV "naružio" tamo neke portale: Neko napada nosioce pravosudnih funkcija, mi ih kao branimo
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine oglasilo se danas, blago rečeno, nejasnim saopćenjem za javnost u kojem kritikuju "neke portale" zbog neprimjerenog pisanja o nosiocima pravosudnih funkcija. 
21.02.2024. u 12:17
get url
text

Iz saopćenja VSTV-a nije jasno koga kritikuju, zbog kojih napisa i na račun kojih to nosilaca pravosudnih funkcija, tek je jasno to da VSTV tako nešto "oštro osuđuje".

- Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je prateći sadržaje koji su nedavno objavljeni na nekim portalima, primijetilo učestale zloupotrebe javnog prostora na način kojim se ugrožava rad sudija i tužilaca, te pravosuđa u cijelosti.

Obavljajući svoju regulatornu ulogu, VSTVBiH ima dužnost da osigura nezavisno, nepristrano i profesionalno pravosuđe te, u okviru svojih nadležnosti, zaštititi nosioce pravosudnih funkcija kada su njihov profesionalni dignitet i zakonom definisan položaj ugroženi.

S navedenim u vezi, VSTVBiH osuđuje napade na nosioce pravosudnih funkcija zasnovane na neprimjerenom i neargumentovanom pisanju u medijima te staje u zaštitu nosilaca pravosudnih funkcija prilikom vršenja njihove službene dužnosti.

Istovremeno, VSTVBiH poziva novinare da se suzdrže od neprimjerenog pisanja i da svoje izvještavanje prema nosiocima pravosudnih funkcija i pravosuđu generalno temelje na najvišim profesionalnim i etičkim načelima novinarske profesije - navodi se u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.