open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
VSTV o preporuci za kandidatski status BiH: Šta je potrebno za unapređenje rada pravosuđa
Povodom čestih upita novinara, nakon što je objavljena informacija da je Bosna i Hercegovina od Evropske komisije dobila uvjetnu preporuku za status kandidata za članstvo u evropskoj zajednici država uz ispunjavanje, između ostalih, i uvjeta u vezi s usvajanjem paketa zakona o pravosuđu, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) se oglasilo saopćenjem za javnost.
14.10.2022. u 13:31
get url
text

Vijeće je, ističu, svjesno da je za značajnija poboljšanja procedura iz njegove nadležnosti i unapređenje rada pravosuđa u cjelini, potrebno pristupiti redefinisanju rješenja sadržanih u važećem Zakonu o VSTV-u.

- U skladu s navedenim, Vijeće je 2018. godine dostavilo Ministarstvu pravde BiH sveobuhvatnu inicijativu za novelaciju Zakona o VSTV-u BiH, koja je rezultat dugogodišnjeg iskustva u primjeni važećeg zakona, te nastojanja da se dosljednije implementiraju međunarodni standardi i preporuke stručnih misija provedenih od eksperata angažovanih od EU-a u više oblasti iz nadležnosti Vijeća.

Inicijativa VSTV-a BiH ocjenjena je kao dobra polazna osnova za definisanje finalnih rješenja kojima bi se uredila sva važna pitanja za rad VSTV-a BiH, od sastava i izbora članova Vijeća, njegove unutrašnje strukture, osnovnih uvjeta i postupka imenovanja i unapređenja nosilaca pravosudnih funkcija, kriterija i postupka njihovog ocjenjivanja, pitanja disciplinske odgovornosti, kao i podnošenja i provjere izvještaja o imovini i druga pitanja - saopćili su iz VSTV-a.

Pored navedenog, Vijeće je, kako dodaju, dalo aktivan doprinos u procesu predlaganja izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u BiH koje su ocjenjene nužnim kako bi se ciljano i u što kraćem vremenu poboljšao zakonodavni okvir, posebno u oblasti integriteta članova Vijeća i nosilaca pravosudnih funkcija. Vijeće je, navode, sa žaljenjem konstatovalo da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, kojeg je Vijeće ministara BiH utvrdilo u junu 2021. godine, nije dobio potrebnu većinu u Domu naroda, nakon što je prethodno usvojen u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. 

- S tim u vezi VSTV BiH se u junu 2022. godine dopisom obratio Ministarstvu pravde BiH naglašavajući potrebu da se bez odlaganja nastave aktivnosti na poboljšanju zakonodavnog okvira u ovoj oblasti, odnosno da se pristupi iniciranju novog zakonodavnog procesa. Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine je VSTV-u BiH 29. augusta 2022. godine dostavilo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH, koji je VSTV BiH razmotrio na sjednici koja je održana 28. septembra 2022. godine te je tim povodom dao Mišljenje na nacrt zakona - naveli su i dodali:

- Mišljenjem je podržan Nacrt zakona kojim su obuhvaćena pitanja sukoba interesa članova VSTV-a BiH, zatim podnošenje i provjeravanje izvještaja o imovini sudija, tužilaca i članova VSTV-a BiH, uspostavljanje kapaciteta za vršenje provjere navedenih izvještaja formiranjem posebne organizacione jedinice u okviru Sekretarijata VSTV-a BiH, zatim uvođenje pravnog lijeka protiv odluka o imenovanju, redefiniranje disciplinskih prekršaja, te izmjene i dopune pojedinih odredaba o disciplinskom postupku koji se vode protiv sudija i tužilaca, ali i članova Vijeća, te su sadržana pravila o nespojivim dužnostima te uslovima pod kojima sudije i tužioci mogu obavljati dodatne aktivnosti.

U Mišljenju je, kako ističu, Vijeće dalo i niz konkretnih prijedloga koji su usmjereni na osiguranje veće jasnoće i konzistentnosti zakonskog teksta, kako bi se izbjegli problemi u njegovom tumačenju i primjeni, po usvajanju u parlamentarnoj proceduri.

- Vijeće izražava nadu da će Nacrt zakona dobiti potrebnu podršku. Ipak Vijeće i ovim putem naglašava da je neovisno o ovoj zakonodavnoj inicijativi koja je ograničena na pojedina pitanja, nužno bez odlaganja nastaviti rada na novelaciji kompletnog Zakona o VSTV-u BiH. Vijeće ostaje opredijeljeno da dâ maksimalan doprinos u ovom procesu - naveli su u saopćenju. 

Kada je riječ o Nacrtu zakona o sudovima BiH, VSTV BiH je 15.9.2022. godine primio dopis Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine u kojem se traži dostavljanje mišljenja o Nacrtu zakona o sudovima BiH u skladu sa članom 17. tačkom 28. Zakona o VSTV-a BiH. Naglašavaju da je u toku analiza dostavljenog Nacrta zakona, koji će biti razmotren od Vijeća početkom narednog mjeseca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.