open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno
VSTV odgađa izbor glavnog državnog tužioca, u četvrtak odlučuju o poništavanju konkursa
O izboru novog glavnog tužioca Državnog tužilaštva neće se glasati sutra iako je to najavljeno kao jedna od tačaka sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine, a članovi će umjesto izbora glasati o mogućem poništavanju konkursa, potvrdio je Halil Lagumdžija, predsjednik Vijeća.
28.09.2022. u 17:53
get url
text

Prema riječima Lagumdžije, u četvrtak neće biti imenovanja glavnog tužioca Tužilaštva BiH zbog odluke Podvijeća da ne predloži nikoga od kandidata, a ta odluka će se razmatrati u nastavku sjednice VSTV-a.

- Raspravljat će se o toj odluci, ako Vijeće zauzme suprotan stav, većinski, onda, po nekoj proceduri, moglo bi se odmah Podvijeće povući, zauzeti stav u skladu s odlukom Vijeća i predložiti [kandidate]. Ali to ide tek na narednoj sjednici. Sutra ne može biti imenovanja. Sutra će biti rasprave inicijalno o stavu Podvijeća - pojasnio je Lagumdžija za Birn.

Prema njegovim riječima, ovakva odluka Podvijeća je došla jer se smatralo da nije dobro ići u proceduru s jednim kandidatom. Kako je rekao, to je stav Podvijeća o kome će u četvrtak odlučivati svi članovi VSTV-a.

- Sutra je ta rasprava o stavu Podvijeća da se poništi konkursna procedura, odnosno da se ide u novu konkursnu proceduru. I ako taj stav ne dobije potrebnu većinu, to automatski znači da će se ići u meritorno imenovanje, ali bi se to moglo desiti tek na narednoj sjednici Vijeća, ako prođe taj prijedlog - naveo je Lagumdžija.

Na sjednici VSTV-a u četvrtak su kandidati za glavnog tužioca Tužilaštva BiH trebali iznijeti svoj program rada.

Lagumdžija je ranije kazao da će na intervjue biti pozvani Milanko Kajganić, Diana Kajmaković, Miroslav Janjić i Seid Marušić, s obzirom na to da su njihove prijave verifikovane.

Prije dva dana Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su sankcije Kajmaković, državnoj tužiteljici i kandidatkinji za poziciju glavnog tužioca, uz objašnjenje da je smatraju odgovornom za korupciju ili saučesništvo u korupciji, te potkopavanje demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu.

Kako je navedeno u saopćenju objavljenom na stranici Ministarstva finansija SAD-a, ove sankcije dio su strategije za pozivanje na odgovornost onih koji provode destabilizirajuće aktivnosti na Zapadnom Balkanu. Navodi se i da se takve "aktivnosti odvijaju u pozadini najozbiljnije političke krize u BiH od 1995. godine, dok etnonacionalistički političari i njima pridružene pokroviteljske mreže nastavljaju potkopavati zemlju".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.