open-navfaktor-logo
search
Saopćenje za javnost
VSTV: Sastanak Predsjedništva VSTV-a BiH i OSA-e bio je isključivo službene prirode i zvaničnog karaktera
Povodom informacija objavljenih u pojedinim medijima vezano za sastanak Predsjedništva Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH/Vijeće) i direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA) Osmana Mehmedagića i saradnika, radi tačnog informisanja iz VSTV-a su se oglasili saopćenjem za javnost.
24.09.2021. u 14:40
get url
text

- Sastanak između Predsjedništva VSTV-a BiH i direktora OSA-e Osmana Mehmedagića sa saradnicima je organizovan po prijemu Informacija/dokumenta od OSA-e i na prijedlog za održavanje sastanka sa rukovodstvom VSTV-a BiH upućenog od OSA-e. Uime Predsjedništva VSTV-a BiH sastanku, koji se održao 09.06.2021. godine u prostorijama VSTV- BiH, su prisustvovali predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija i potpredsjednica VSTV-a BiH Sanela Gorušanović-Butigan. Potpredsjednica Biljana Simeunović je bila opravdano odsutna - saopćili su iz VSTV-a.

Kako dodaju, nakon održanog sastanka predsjednik Lagumdžija je obavio konsultacije sa članovima Predsjedništva VSTV-a BiH te je navedene informacije proslijedio glavnoj tužiteljici Tužilaštva Bosne i Hercegovine i glavnoj disciplinskoj tužiteljici Ureda disciplinskog tužioca jer su one sadržavale podatke o eventualno protivpravnim radnjama nosioca pravosudne funkcije, odnosno podatke koji su imali obilježja disciplinskog prekršaja.

Predsjednik Lagumdžija je, dodaju, također na prvoj sjednici VSTV-a BiH koja je održana nakon sastanaka sa predstavnicima OSA-e, pod tačkom Dnevnog reda "Informacija o aktivnostima predsjednika" informisao članove VSTV-a BiH o održavanju sastanaka sa direktorom OSA-e i njegovom sadržaju.

- U vezi sa navedenim, VSTV BiH želi istaći da je sastanak bio isključivo službene prirode i zvaničnog karaktera i da su bilo kakve konotacije koje se pridaju ovom sastanku u pojedinim medijima netačne - zaključuje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.