open-navfaktor-logo
search
Ozbiljan problem
VSTV se oglasio o lažnim dojavama o bombama u sarajevskom Općinskom sudu
Povodom učestalih anonimnih i lažnih dojava o postavljanju eksplozivnih naprava u pravosudnim institucijama koje su kulminirale u zadnja tri dana dojavama upućenim Općinskom sudu u Sarajevu, u potpunosti ometajući funkcioniranje ove institucije kao i Kantonalnog suda u Sarajevu, a obzirom na to da su obje institucije smještene u zgradi Palate pravde u Sarajevu, oglasilo se i Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH).
13.05.2022. u 13:53
get url
text

U saopćenju navode da žele informirati građane da je prije gotovo godinu uputilo nadležnim institucijama Inicijativu za izmjenu pravnog okvira kojim se reguliše korištenje prepaid SIM kartica u Bosni i Hercegovini.

- U svojoj Inicijativi upućenoj 27. maja 2021. godine Parlamentarnoj skupštini BiH, Vijeću ministara BiH, Ministarstvu pravde BiH, Ministarstvu prometa i komunikacija BiH i Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH, VSTV BiH ističe da je evidentna učestalost upućivanja anonimnih prijetnji po ljudske živote kao i lažnih dojava o postavljanju minsko eksplozivnih naprava, koje postaju jedan od najvećih problema za normalno funkcionisanje pravosudnih institucija, kako i drugih institucija državne službe i objekata u kojim se okuplja veći broj građana i gdje mogu nastupiti značajne posljedice po život i zdravlje istih - navode u saopćenju.

Dodaju da su u navedenoj inicijativi akcentirali postojanje ovog sigurnosnog problema u zgradi Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu kojima je i u prethodnom periodu upućeno na desetke lažnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama i koje su dovele do onemogućavanja i ometanja odvijanja sudskih postupaka i drugih procesa u ovim sudovima.

- U Inicijativi je naveden primjer iz tog perioda, koji pokazuje da samo jedna anonimna dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi, zbog obavezne evakuacije i kontra diverzionog pregleda, odloži više od 60 ročišta zakazanih pred Općinskim sudom u Sarajevu i 15-20 ročišta pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, što pored negativnih sigurnosnih ima i negativne finansijske posljedice

U zaključku Inicijative, VSTV BiH navodi da je, s ciljem spriječavanja navedenih pojava, nužno poduzeti aktivnosti kako bi se, po modelu drugih država, oblast kupovine i korištenja mobilnih SIM kartica normativno pravno uredila na način da se osoba koja vrši kupovinu SIM kartice, odnosno korisnik, obavezno identificira. VSTV BiH je također naglasio da bi se izmjenama i usklađivanjem pravnog okvira na predloženi način doprinijelo i spriječavanju i otkrivanju drugih teških krivičnih djela u kojima se koriste neregistrovane SIM kartice - zaključuje se u saopćenju iz VSTV-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.