open-navfaktor-logo
search
Prvostepena odluka
VSTV smijenio Mahmuta Švraku s mjesta glavnog tužioca RS-a, ima pravo žalbe
Mahmut Švraka, glavni tužilac Republičkog javnog tužilaštva republike Srpske (RS), nepravomoćnom odlukom disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH smijenjen je s te pozicije.
16.05.2022. u 12:55
get url
text

Kako je saopćeno iz VSTV-a, prvostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine u predmetu protiv tuženog Mahmuta Švrake donijela je odluku kojom je "utvrđena disciplinska odgovornost imenovanog i izrečena disciplinska mjera premještanje sa mjesta glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske na mjesto tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske".

- Odlučujući po disciplinskoj tužbi Ureda disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH protiv tuženog, Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH donijela je odluku kojom je tačkom a) utvrđena disciplinska odgovornost tuženog zato što je propustio postupiti u skladu sa relevantnim odredbama pravilnika o TCMS-u i zaključku Vijeća od 17. i 18.12.2014. godine, kojim VSTV BiH "zadužuje glavne tužioce u BiH da u svojim institucijama osiguraju dodjeljivanje predmeta svim tužiocima putem TCMS-a" te propustio poduzeti potrebne radnje sa ciljem otklanjanja eventualnih tehničkih prepreka za dodjelu predmeta automatskim sistemom odabira- Time je počinio disciplinske prekršaje iz člana 57. tačka 8. "nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti" i tačka 17. "propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća" Zakona o VSTV-u BiH.

Pod tačkom b) navedene odluke tuženi je suprotno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH propustio da pokrene postupak personalnih sigurnosnih provjera uposlenika Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske te je propustio postupiti u skladu sa zaključkom VSTV-a BiH od 17.07.2019. godine, kojim "se obavezuju sve pravosudne institucije u BiH da hitno provedu sve obaveze i mjere propisane Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH", iako je u donošenju navedenog zaključka učestvovao lično kao član VSTV-a BiH, čime je počinio disciplinske prekršaje iz člana 57. tačka 8. "nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti" i tačka 17. "propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća" Zakona o VSTV-u BiH - navedeno je u saopćenju iz VSTV-a.

Protiv odluke Prvostepene disciplinske komisije može se uložiti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.