open-navfaktor-logo
search
Nakon zahtjeva
VSTV suspendovao predsjednika Suda BiH Ranka Debevca
Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine danas je suspendovala predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca.
20.12.2023. u 13:21
get url
text

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH još nije saslušalo Debevca i Mehmedagića, čeka se ročište u Sudu BiH

Debevec i bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine Osman Mehmedagić uhapšeni su prije dva dana po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine. 

Ured disciplinskog tužioca VSTV-a jučer je podnio zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, o čemu je danas odlučivala Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a.

Njihova odluka o privremenom udaljenju Debevca stupa na snagu sutra i traje do okončanja istrage Tužilaštva BiH. Žalba ne odlaže izvršenje odluke o privremenom udaljenju.

- Prilikom donošenja odluke, Prvostepena komisija VSTV-a BiH se rukovodila prirodom i vrstom krivičnog djela obuhvaćenog naredbom o provođenju istrage, u pitanju su krivična djela iz glave XIX krivičnog zakona Bosne i Hercegovine – Krivična djela korupcije i krivična djela protiv službene i druge odgovorne funkcije. 

Prvostepena disciplinska komisija smatra da bi daljnje vršenje dužnosti predsjednika Suda BiH imenovanog do okončanja istrage ozbiljno ugrozilo kredibilitet sudijske funkcije i pravosuđa BiH u cijelosti. 

Ovom odlukom Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH ni na koji način ne prejudicira niti može utjecati na ishod krivične istrage, kao i na pravo odbrane tuženog - naveli su iz VSTV-a.

Kako je jučer saopćeno, u slučaju da odluka prvostepene disciplinske komisije bude udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika suda, a što se danas i desilo, VSTV BiH će odlučiti o imenovanju vršioca dužnosti predsjednika Suda BiH.

Glavni tužilac BiH Milanko Kajganić jučer je kazao da su Debevec i Mehmedagić uhapšeni zbog sumnje da su prisluškivali sudije i uposlene u Tužilaštvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.