open-navfaktor-logo
search
Pravosuđe
VSTV ukinuo disciplinske odluke i naložio vraćanje plaće Ružici Jukić
  Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) razmatrat će ponovo zahtjev Ružice Jukić, sutkinje Općinskog suda u Tuzli, za izuzeće članova Disciplinske komisije, nakon što je po odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ukinuta disciplinska sankcija kojom joj je na tri mjeseca bila smanjena plaća zbog prekršaja "ponašanje u sudu ili izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije".
14.02.2024. u 11:54
get url
text

Vijeće je, kako se navodi u odgovoru Detektoru, ukinulo prvostepenu i drugostepenu odluku u disciplinskom predmetu protiv Jukić, čiju apelaciju je usvojio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, te vratilo predmet u fazu odlučivanja o izuzeću članova Disciplinske komisije.

Osim toga, VSTV je donio odluku o produženju roka za okončanje disciplinskog postupka na period od 12 mjeseci od dana prijema Odluke Ustavnog suda BiH.

- Zadužuje se Odjel za disciplinske postupke i etiku da predsjednika Općinskog suda u Tuzli obavijesti o navedenoj odluci Ustavnog suda BiH uz informaciju da je nužno da preduzme mjere iz svoje nadležnosti da se tuženoj vrati iznos plaće koji joj je bio umanjen izvršenjem predmetne disciplinske mjere - zaključci su VSTV-a sa sjednice održane 8. februara.

Odjel za disciplinske postupke i etiku je zadužen da obriše odluku od 14. juna 2023. godine sa stranice VSTV-a BiH, gdje je objavljena u anonimiziranoj formi.

Ustavni sud BiH usvojio je apelaciju sutkinje Jukić i ukinuo disciplinsku sankciju VSTV-a, te naložio da se po hitnom postupku donese nova odluka.

Ustavni sud je zaključio da je došlo do povrede prava apelantice na nepristrasnost suda, kao aspekta prava na pravično suđenje, jer "VSTV zahtjev za izuzuće člana Disciplinske komisije Sanina Bogunića nije razmotrio u svjetlu objektivnog testa i percepcije vanjskog posmatrača".

VSTV je prošle godine potvrdio odluku Drugostepene disciplinske komisije kojom je Jukić smanjena plata za deset posto na period od tri mjeseca zbog prekršaja "ponašanje u sudu ili izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije". Drugostepena komisija je prethodno potvrdila prvostepenu odluku.

Kako se navodi u odluci Ustavnog suda, Jukić je, osim Biljane Simeunović i Davora Martinovića, tražila izuzeće i Bogunića iz Prvostepene disciplinske komisije, jer se njihova imena spominju u dokazima disciplinske prijave, smatrajući da bi zbog toga oni mogli biti u sukobu interesa. Predsjednik VSTV-a je, nakon pribavljenog izjašnjenja Bogunića, donio rješenje kojim je zahtjev odbio.

Disciplinskom tužbom Ružica Jukić se tereti da je putem društvene mreže Facebook iznosila vlastite pretpostavke o nacionalnosti sudija i tužilaca koji su sankcionisani smanjenjem plate, da je sa službenog e-maila iznosila detalje uredniku portala The Bosnia Times dok je bila članica VSTV-a, kao i da se na neprimjeren način putem e-maila obraćala članovima Vijeća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.