open-navfaktor-logo
search
Pravosuđe
VSTVBiH donio odluke: Javne opomene i smanjenje plaća za tužioce i sudije
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) donijelo je dvije odluke prema kojima se potvrđuje disciplinska mjera javna opomena za Branka Bjelajca, tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, te za Draženu Pejanović, predsjednicu Općinskog suda u Kalesiji, smanjenje plaće od 15 odsto na period od četiri mjeseca, dok je prvostepena disciplinska komisija Draganu Golijaninu, sudiji Osnovnog suda u Vlasenici plaću za 30 odsto smanjila na period od pola godine.
03.06.2022. u 15:09
get url
text

S obzirom da su odluke objavljenje na stranici Ureda disciplinskog tužioca (UDT) anonimizirane, odnosno pod inicijalima, novinari Birna su, koristeći brojeve predmeta sa ročišta koja prate, otkrili o kojim nosiocima pravosudnih funkcija je riječ.

VSTV je odbio kao neosnovanu žalbu tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, Branka Bjelajca, te potvrdio odluku Drugostepene disciplinske komisije za tužioce.

- Drugostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH je odlučujući o žalbi tuženog iscrpno cijenila i obrazložila žalbene navode tuženog te je svojom odlukom, od 10. februara 2022. godine, odbila kao neosnovanu žalbu tuženog B. B. i potvrdila odluku Prvostepene disciplinske komisije za tužioce, od 08. decembra 2021. godine - navodi se u odluci VSTV-a.

Prema odluci, na navedenu odluku Drugostepene disciplinske komisije, tuženi je 11. marta 2022. godine Vijeću kao cjelini, blagovremeno izjavio žalbu, zbog odluke o izrečenoj disciplinskoj mjeri. U žalbi tuženog je navedeno da je odluka Drugostepene disciplinske komisije nezakonita, neosnovana i nepravedna.

Početkom decembra 2021. godine Birn je pisao da je UDT zatražio od Disciplinske komisije VSTV-a da utvrdi odgovornost Bjelajca zbog ponašanja u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije, dok je tuženi predložio da se tužba odbaci kao neosnovana.  

Bjelajac se disciplinskom tužbom teretio da je 29. maja 2020. godine u žalbi na rješenje Osnovnog suda u Banjoj Luci, koje se odnosi na parnični postupak, naveo da je sudija Igor Marić donio nejasnu odluku i da on treba platiti sudsku taksu.

Odlučujući o žalbi UDT-a protiv odluke Drugostepene disciplinske komisije, VSTV je na sjednici od 10. maja ove godine donijelo odluku prema kojoj se odbija žalba i potvrđuje disciplinska mjera protiv predsjednice Općinskog suda u Kalesiji Dražene Pejanović – smanjenje plaće za iznos od 15 odsto na period od četiri mjeseca.

Krajem januara ove godine disciplinski tužilac je od Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a zatražio da se Pejanović izrekne odgovarajuća disciplinska mjera, dok je prijedlog tužene bio da se tužba u cijelosti odbije kao neosnovana i da se postupak obustavi.

Pejanović se disciplinskom tužbom teretila da se 10. marta 2020. dopisom obratila zamjeniku glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona u kojem je navela "da nema povjerenja u glavnog i većinu tužilaca ovog tužilaštva" i da "smatra da se slučaj želi zataškati", na koji način je diskreditovala rad pravosudnih institucija.

Prvostepena disciplinska komisija u martu ove godine donijela je odluku prema kojoj se sudija Osnovnog suda u Vlasenici Dragan Golijan proglašava odgovornim te mu se izriče disciplinska mjera smanjenje plaće za 30 odsto na period od šest mjeseci.

UDT je u martu ove godine zatražio od Disciplinske komisije utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudije Osnovnog suda Vlasenica, koji se disciplinskom tužbom teretio za nemar ili nepažnju u vršenju službene dužnosti. Prema tužbi, Golijanin je zbog nemara u postupanju uzrokovao nedostupnost optuženog Darka Ivanovića bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Golijanin nije prisustvovao na ročištima.

- Cijeneći pismenu  korespodenciju u spisu koju je ova Komisija vodila sa nadležnim organima radi utvrđivanja prebivališta tuženog, usmenu korespodenciju između tuženog i kurira VSTV-a i uposlenika Odjela za integritet, cijeneći sadržaj podnesaka tuženog, Komisija je utvrdila da je tuženi izbjegavao da uredno zaprimi njene pozive i da pristupi na ročište, a sve sa ciljem odugovlačenja postupka - navodi se u prvostepenoj odluci Komisije.

Na ovu odluku postoji mogućnost žalbe Drugostepenoj komisiji, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.