open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica
VSTVBiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) je tokom vanredne sjednice donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.
24.02.2021. u 17:30
get url
text

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su: Enes Behlulović, na poziciju predsjednika Općinskog suda u Visokom; Dragica Dragičević, na poziciju predsjednika Općinskog suda u Žepču; Eldar Zaimović, na poziciju predsjednika Općinskog suda u Kaknju; Vesna Ćavar, na poziciju glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona; Amela Mahić Samardžić, na poziciju sudije Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine.

Na nivou Republike Srpske, imenovani su: Dragan Kalaba, na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Kozarskoj Dubici; Milan Bosić, na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Trebinju; Danijela Bojović, na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Višegradu; Ljiljana Mikanović, na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Tesliću.

VSTVBiH je također izabrao Nerminku Begović na poziciju vršioca dužnosti predsjednika Okružnog suda u Doboju.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTVBiH je uzeo u obzir kriterije poput stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTVBiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija na pozicije predsjednika Osnovnog suda u Višegradu i sudije Vrhovnog suda Federacije BiH će stupiti na dužnost 15. marta, saopćeno je iz ove institucije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.