open-navfaktor-logo
search
U odbrani kolega
VSTVBiH osuđuje Vukanovićev napad na sudije u Trebinju
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine u saopćenju javnosti osudilo je ponašanje Nebojše Vukanovića prema sudijama u Trebinju.
26.05.2021. u 14:09
get url
text

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

- Povodom neprimjerene komunikacije poslanika Narodne skupštine Republike Srpske sa nosiocima pravosudnih funkcija i rukovodiocima pravosudnih institucija u Trebinju, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) želi da ukaže na sljedeće činjenice.

VEZANI TEKST - Vukanović vikao: Šta radiš u kafani u 10 i po? Na pos'o! Sudija: Opet te uhvatila promjena vremena?

VSTVBiH, kao regulatorno tijelo, ima dužnost osigurati nezavisno, nepristrano i profesionalno pravosuđe te u okviru svojih nadležnosti ima zadatak osigurati i zaštitu nosilaca pravosudnih funkcija kada su njihov profesionalni dignitet i zakonom definisan položaj ugroženi. Vjerujemo da je događajem koji se 24. maja 2021. godine desio u Trebinju, profesionalni položaj nosilaca pravosudnih funkcija, kao i njihov ljudski i moralni integritet i dignitet, bio ugrožen.

Cijenimo svaku konstruktivnu kritiku, ali ujedno osuđujemo napade na nosioce pravosudnih funkcija kroz neprimjerenu komunikaciju i ponašanje u javnom prostoru čemu su bili izloženi predsjednici Okružnog i Osnovnog suda u Trebinju.

Posebno zabrinjava činjenica što je događaj izazvao narodni zastupnik Narodne skupštine Republike Srpske, odnosno predstavnik zakonodavne vlasti i što je isti bio usmjeren na predstavnike sudske vlasti čime se narušava i horizontalna podjela na tri stuba vlasti na kojima se temelji demokratija jednog društva.

Dijalog između predstavnika sudske, zakonodavne i izvršne vlasti treba da se odvija unutar institucija. VSTVBiH i ovim putem ističe da je spreman na saradnju, dijalog i komunikaciju te da će sa zadovoljstvom odgovoriti na sva relevantna pitanja u vezi s pravosuđem pred Narodnom skupštinom Republike Srpske i svim drugim zakonodavnim i institucijama izvršnih vlasti u Bosni i Hercegovini.

Naglašavamo da samo kroz međusobno uvažavanje, profesionalnu komunikaciju i primjereno ponašanje predstavnika zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, zajednički, možemo osigurati vladavinu prava naspram narušavanja javnog reda i mira koje smo imali priliku vidjeti 24. maja 2021. godine u Trebinju.

Pozivamo predstavnike zakonodavne vlasti, kao i svakog građanina, da ukoliko nisu zadovoljni radom konkretnog nosioca pravosudne funkcije, podnese adekvatnu prijavu koja će biti istražena od strane nadležnog pravosudnog tijela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.