open-navfaktor-logo
search
Nestašica ogrjeva
Vučić kupio unaprijed sav ugalj koji se iskopa u BiH, građani će se smrzavati
Građani Bosne i Hercegovine gotovo tri mjeseca ne mogu da osiguraju ugalj za ogrjev jer su svi rudnici blokirani zbog ogromne narudžbe iz Srbije koja je unaprijed kupila sve što se iskopa, zbog čega niko ne zna kada će doći na red i hoće li biti uglja za predstojeću zimu.
20.07.2022. u 21:00
get url
text

Kupovina ogrjeva koja obično počinje čim se zima završi, odnosno u aprilu i maju, a najkasnije u junu, kada su cijene uglja najpovoljnije, ove godine otegla se do kraja jula zbog odluke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je pomrsio račune građanima i koji sada panično traže načina da osiguraju toplu zimu u svojim domovima.

Kako saznaje portal Capital, iz Rudnika Kreka iz Banovića punih 20 dana nijedan kamion, osim onih iz Srbije, ne može da stane u red za utovar.

- Više od 20 dana nismo prodali ništa građanima i ne zna se kada ćemo početi. Najmanje 150 kamiona čeka na utovar mjesec i dva mjeseca i ne možemo doći na red. Srbija ima veliku narudžbu, mi smo čuli da se radi o dva miliona tona, ali to ne znam da li je tačno, te da prave zalihe zbog krize sa energentima. Njihovi kamioni dolaze, dovoze japiju za rudnik (drvene oblice) i odvoze ugalj tamo. To traje već dva mjeseca. Građani zovu i traže, ali mi nemamo odgovore i ne znamo kada će doći na red. Čak ni radnici rudnika koji su ugalj uzeli umjesto regresa ne mogu da ga dobiju - ispričao je za portal CAPITAL jedan vozač.

On je objasnio da je cijena jedne tone uglja trenutno 128 maraka u rudniku, a da oni sa prijevozom prodaju i do 200 maraka. Prošle godine cijena tone uglja za građane bila je sa dostavom do 135 KM.

Prebacuju se sa peleta i gasa na ugalj

Nažalost, izjavu direktora ovog rudnika o tome kolika je narudžba Srbije i da li će građani ipak doći na red kako bi kupili ogrjev za zimu, novinari portala CAPITAL nisu uspjeli dobiti, iako su je čekali dva dana.

Da je gužva i da građani čekaju zbog narudžbe iz Srbije potvrdio je i tehnički direktor Rudnika Breza iz ovog grada Alija Salkić. On je kazao i da je ugalj poskupio i to za 20 posto u odnosu na prethodnu godinu, te da ga naplaćuju sada i do 220 maraka po toni.

Osim toga, kaže on, veliki broj građana mijenja svoj način grijanja i sa peleta i gasa se prebacuje na ugalj, što prijeti preopterećenju elektro-energetske mreže u zimskom periodu. Salkić kaže da građani čekaju u redu za kupovinu uglja i da nije siguran do kada će to trajati.

- Potražnja za ugljem u BiH se povećala za najmanje četiri puta ove godine zbog panike oko nabavke energenata. U Srbiji izgleda postoji problem da se nabavi ugalj. Oni su naši kupci od ranije, ali sada kupuju mnogo više nego prije. Imamo dobru saradnju, ali ne možemo isporučiti onoliko koliko traže. Ne znam koliko su tačno naručili, ali rekli su da bi otkupili kompletnu proizvodnju koju imamo - kaže on.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH su nam potvrdili da trenutni brojevi pokazuju da je Srbija od BiH kupila daleko veću količinu uglja nego prije godinu.

Prodaja porasla dva i po puta

Srbija je od 1. januara do 30. juna ove godine kupila od BiH 109.214 tona mrkog uglja po cijeni od 15,385,005 KM, dok je u istom periodu godinu prije kupila 46.482 tone za 5,893,542.43 KM.

Prodaja uglja Srbiji je porasla dva puta, ali to je tek vrh ledenog brijega jer predsjednik Aleksandar Vučić kaže da im je potrebno čak četiri miliona tona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.