open-navfaktor-logo
search
Otkrio detalje
Vučić: S Dodikom sam napravio dogovor o granici na Drini, nikada ne smije da se dogodi...
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u ponedjeljak navečer za TV Happy da je on uvijek imao fer odnos i prema Bosni i Hercegovini i prema Republici Srpskoj i da je uvijek govorio da Srbija poštuje integritet BiH, ali i da voli Republiku Srpsku.
06.02.2024. u 12:03
get url
text

- Poštujemo integritet Bosne i Hercegovine, volim Republiku Srpsku i ni od koga neću da to krijem. Nikada ničim nismo stali na žulj nikome u Bosni i Hercegovini. Nikada ni jednom izjavom - rekao je Vučić.

To je rekao odgovarajući na stavove kako "tolerira Dodika i Republiku Srpsku" i dodao da je uvijek ukazivao poštovanje Republici Srpskoj, kako Miloradu Dodiku, tako i opoziciji, prenio je Tanjug.

- Čuj 'tolerira Dodika'. Kao da je Dodik malo dijete, pa treba neko da ga tolerira ili da ga ne tolerira. I uvijek sam pokazivao poštovanje prema Republici Srpskoj i prema Dodiku, ali prema svima u opoziciji. Od Draška Stanivukovića, Jelene Trivić, Borenovića, ljudi iz SDS-a, svih. Dakle, od Mirka Šarovića do svakog drugog - poručio je Vučić.

Rekao je kako s Dodikom ima korektan odnos i da su napravili dogovor da nikada "ne smije da se dogodi granica na Drini".

- Taj dogovor imamo i sa svima drugima u RS-u. Ne smije da se dogodi da dođe do podjela između Srba, kakvu smo imali između Miloševića i Karadžića i Mladića - ukazao je Vučić i dodao da Srbi danas ne dozvoljavaju da ih tako strane službe svađaju međusobno, kao što je bio slučaj devedesetih.

Iz tih razloga, kaže Vučić, danas je nemoguće vidjeti da iko iz zvaničnog Beograda govori išta loše o srpskim političarima u regiji, kao što su Milan Knežević, Andrija Mandić ili Milorad Dodik.

- Ne moram ja uvijek da budem saglasan s onim što Dodik radi. Ali nikada to od mene nećete čuti javno. Nikada. Zato što se tako ponaša neko ko odgovara prema svom narodu - rekao je Vučić.

Poručio je kako nikada ništa loše nije uradio prema Bosni i Hercegovini, već naprotiv, uvijek je pozivao da se izgradi više puteva prema Tuzli i Sarajevu.

Vučić je istaknuo da želi i da se Bošnjaci iz Srbije, gdje god da žive, spoje s BiH i poručio da će Srbija svoje krakove puteva ka Bosni i Hercegovini završiti, ali ne smatra da će ti putevi biti završeni i sa bosanskohercegovačke strane. On je ocijenio da je nedostatak puteva iz BiH ka Srbiji nastavak "austrijske i Titove politike", jer u tim vremenima nisu bili izgrađeni dobri putevi ka Srbiji. Vučić je istaknuo da je priča o 40.000 glasača iz Republike Srpske koji su glasali u Beogradu, koja se pojavila neposredno poslije izbora, trebala biti politička poruka "Republika Srpska nam (Srbiji) nije potrebna", prenio je Tanjug. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.