open-navfaktor-logo
search
Brine ga i Kosovo u Vijeću Evrope
Vučić strahuje od tužbi protiv Srbije: Usvajanje Rezolucije o Srebrenici će otvoriti pandorinu kutiju bez presedana
AUTOR: Anadolija/Faktor
29.04.2024. u 19:33
get url
text
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
FOTO: AA
Srbija priznaje Bosnu i Hercegovinu kao međunarodno priznatu državu, njen teritorijalni integritet i teritorijalni integritet RS-a u okviru BiH i traži poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a podnošenje Rezolucije o Srebrenici je brutalno gaženje sporazuma, izjavio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija se 2. maja trebala izjasniti o Rezoluciji o Srebrenici, ali je glasanje odgođeno. Ovo je drugi put da se glasanje pomjera – prvi put se trebalo održati 27. aprila.
Rezolucija o Srebrenici podrazumijeva odluku da se 11. juli svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995.
Rezolucijom se, također, bezrezervno osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici i potiču države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, kroz svoje obrazovne sisteme razvijanjem odgovarajućih programa, također u znak sjećanja, u cilju sprečavanja revizionizma i pojavljivanja genocida u budućnosti.
Predlagači rezolucije o genocidu u Srebrenici su Njemačka i Ruanda.
Vučić je rekao da je Srbija prije mjesec dana saznala od njemačkih partnera da spremaju nacrt Rezolucije o Srebrenici već osam mjeseci.
Istakao je da je nekoliko zemalja promijenilo stav i da neće glasati za Rezoluciju o Srebrenici, te da je "stotine zemalja iskazalo poštovanje prema Srbiji".
Dodao je da u svijetu "nema mnogo slobodnih zemalja kao što je Srbija".
Govoreći o prijemu Kosova u Vijeće Evrope i usvajanju Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Vučić je kazao da pojedine najmoćnije evropske sile žele Srbiji "zadati konačni politički udarac".
- Shvatili smo da prijem Kosova u članstvo Vijeća Evrope znači tužbe protiv Srbije, protiv građana Srbije, tužbe za ratnu odštetu. Shvatili smo i od najviših predstavnika sarajevskog režima da sve ovo ima jedan cilj, a to je tužba za naknadu štete, ratnu odštetu i novu reviziju već postojeće presude Međunarodnog krivičnog suda u Hagu - rekao je Vučić, ističući da su o tome govorili predsjednica Kosova Vjosa Osmani i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i da to nisu njegove riječi.
Dodao je da će se Srbija suprotstaviti svim silama, te da je ponosan na rezultate kampanje protiv prijema Kosova u Vijeće Evrope i Rezolucije o Srebrenici.
- Očekujem da ovo bude usvojeno u sedmici između 11. i 16. maja - rekao je Vučić.
Kazao je da će usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici "otvoriti pandorinu kutiju bez presedana".
- Neće biti kraja prijedlozima rezolucija o izvršenim genocidima, jer imamo presude poslije Drugog svjetskog rata za počinjena najteža krivična djela genocida nad srpskim narodom u Jasenovcu i u drugim srpskim stratištima. Pa ćemo da pokrećemo ta pitanja. Pa će i Rusi da pokreću i mnogi drugi. Nećemo da žurimo sa svojim odlukama, ali ćemo u roku od mjesec dana po okončanju ovih postupaka, a to nije prijetnja, svijet će s oduševljenjem to prihvatiti, jer ćemo dva NATO kandidata, Litvaniju i Crnu Goru pobijediti u broju glasova, a kandidovat ćemo se za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a - rekao je Vučić.
Dodao je da je pred Srbijom velika borba i utakmica koju neće moći dobiti.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.