open-navfaktor-logo
search
Ministar trgovine FBiH
Vujanović: Naftaši cijene mogu korigirati do 23.59, već u ponoć su u prekršaju ako to ne urade
Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović govoreći o važećoj odredbi neposredne kontrole i obavještavanju resornog ministarstva o promjenama cijene i promjenama marži, kazao je da se ona može obaviti i elektronskim putem.
09.04.2020. u 18:00
get url
text

- Taj sistem je u funkciji već više godinu dana i isti se može evidentirati do kraja prethodnog dana za naredni dan. Kako je ova mjera usvojena danas i ona je na snazi samo da nagovijestimo do 23.59 svi prometnici naftnih derivata mogu da korigiraju svoje cijene prema važećoj odluci. Ako to ne urade već u 00.00 su u prekršaju i nadležne tržišne ispekcije na svim nivoima bit će operativne sutradan. Znači, samo jedan minut je dovoljan online da se cijena korigira. Apsolutno se ima dovoljno vremena - poručio je Vujanović.

Kada je riječ o neposrednoj kontroli cijena osnovnih životnih namirnica, Vujanović je kazao da je ona direktno i promptno suzbila nekontrolisan rast cijena.

- Danas je stupila na snagu druga mjera neposredne kontrole za sva privredna društva koja obavljaju poslove trgovine da su obavezna zadržati marže koje su prozvodi imali 5. marta, dominantan je naglasak na procentualni iznos marže - istakao je Vujanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.