open-navfaktor-logo
search
Potreban napredak
Weber: Nedopustivi su potezi funkcionera iz RS-a, ako ovako nastave, ne mogu računati na pomoć EU-a
Finalizacija procesa Izbornog zakona Bosne i Hercegovine zemlji otvara put prema Evropskoj uniji (EU), izjavio je danas u Sarajevu predsjedavajući Evropske narodne stranke (EPP) u Evropskom parlamentu Manfred Weber.
11.02.2022. u 10:58
get url
text

Po završetku posjete BiH, Weber je dao izjavu medijima, prilikom čega je rekao da je u Sarajevo došao s delegacijom kako bi dali doprinos u rješavanju pitanja oko izmjene Izbornog zakona i doprinijeli napretku Bosne i Hercegovine koju, kako je kazao, vide kao buduću članicu Evropske unije.

Tom prilikom je podvukao da finalizacija procesa Izbornog zakona otvora put BiH prema EU, te je zamolio sve strane uključene u proces da nađu kompromis.

- Molimo sve strane da zaista ulažu u kompromis. Znamo da nije lako. Posjetili smo političke lidere jučer i poštujemo njihove napore u kompromisu. Ako želimo garantovati dobru budućnost BiH u procesu evropskih integracija, potreban nam je ovaj zakon i spremnost na kompromis - rekao je Weber.

Podvukao je da neuspjeh u procesu donošenja novog Izbornog zakona uopće nije opcija, napomenuvši da je ovo "historijski trenutak ne samo za BiH, već i za EU".

- U takvoj situaciji potrebno nam je liderstvo, spremnost na kompromis i svijest o ovom historijskom trenutku. Vidjeli smo političku volju, niko ne smije ustati od stola bez kompromisa - poručio je evropski zvaničnik.

Weber se također osvrnuo i na dešavanja u manjem bh. entitetu Republici Srpskoj (RS), kazavši kako su potezi tamošnjih funkcionera i institucija za njih nedopustivi, kao i da RS ne može računati na pomoć EU-a ukoliko nastavi s politikom koja onemogućava funkcionalnost institucija Bosne i Hercegovine

- U vezi sa RS-om i dešavanjima tamo, želimo istaći da sredstva koja EU izdvaja za ovaj region nisu bezuvjetna. Potreban nam je napredak - kazao je Weber.

Posjeta delegacije koju predvodi Weber dolazi u trenutku razgovora o izbornoj reformi BiH i neustavnih odluka Narodne skupštine Republike Srpske.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.