open-navfaktor-logo
search
Utvrđeni prioriteti
Wigemark o evropskom putu BiH: Država će morati preuzeti funkcije drugih nivoa vlasti
Prioritet broj jedan kojeg Mišljenje naglašava je, dodaje, provođenje izbora po identičnim standardima koji vrijede u EU
29.05.2019. u 14:31
get url
text

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH i specijalni predstavnik EU-a Lars-Gunnar Wigemark je kazao da Mišljenje Evropske komisije o aplikaciji BiH za članstvo u EU prvi put daje jednu vrlo sveobuhvatnu mapu puta i koraka koje je potrebno poduzeti.

- Potvrđuje se da BiH može postati članica EU-a i naglašava korake koje je potrebno poduzeti da bi se otvorili pristupni pregovori. EU stoji na raspolaganju BiH da se to ostvari, ali da bi BiH zadovoljila političke i ekonomske kriterije potrebne za članstvo, potrebna je privrženost i spremnost za provođenje osnovnih promjena na svim nivoima društva. Nije dovoljna tek deklarativna podrška već i djelovanje – kazao je Wigemark.

Wigemark je podsjetio da Mišljenje o aplikaciji BiH za članstvo u EU sadrži i prateći analitički izvještaj.

- Kroz Mišljenje se obrađuju ključne oblasti i sposobnost zemlje da preuzme obaveze koje dolaze sa članstvom. Mišljenje navodi da bi se pregovori trebali otvoriti u onom trenutku kada se za to ispune uvjeti, a odluku će u konačnici donositi zemlje članice EU-a – izjavio je Wigemark.

Utvrđeno je 14 konkretnih prioriteta u različitim oblastima, a Wigemark je izdvojio potrebu napretka u vladavini prava i unapređenja funkcioniranja pravosuđa.

- Građani zaslužuju nezavisno pravosuđe. Vladavina prava podrazumijeva i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala na sistematičan način. Potrebni su pravi rezultati. Ne samo podignute optužnice već i osuđujuće presude u predmetima koji uključuju organizirani kriminal i korupciju i svakako će se ovi rezultati koristiti za ocjenu funkcionalnosti pravosuđa. Počinioce treba izvesti pred lice pravde, bez obzira na to ko su i na kojoj se poziciji eventualno nalaze. Građani koji prijavljuju korupciju trebaju se zaštititi. Potrebno je unaprijediti propise u oblasti javnih nabavki. Javna uprava mora biti profesionalnija i depolitizirana. Predstavnici političkih stranaka ne smiju biti dijelom javne uprave – kazao je Wigemark.

Prioritet broj jedan kojeg Mišljenje naglašava je, dodaje, provođenje izbora po identičnim standardima koji vrijede u EU.

- Potrebno je održati izbore u Mostaru. Potrebno je regulirati finansiranje rada političkih stranaka. Potrebno je osigurati prava svih građana da, bez obzira na nacionalnost ili neku drugu pripadnost, uživaju aktivno i pasivno biračko pravo. Jednakost i nediskriminacija svih građana trebaju se dodatno osigurati, pa i kroz provedbu presude u predmetu "Sejdić-Finci" – izjavio je Wigemark.

Wigemark je izdvojio potrebu jačanja Mehanizma koordinacije te usvajanja nacionalnog programa za usvajanje evropske pravne stečevine.

- Za unapređenje institucionalne funkcionalnosti, mora postojati jasna raspodjela nadležnosti po svim nivoima vlasti. Da bi se osigurala pravna sigurnost, koja je potrebna za pridruživanje EU, BiH će morati usvojiti određene odredbe koje će omogućiti državi da preuzme funkcije drugih nivoa vlasti slučaju da iste postupaju suprotno sa pravnom stečevinom EU-a – poručio je Wigemark.

Lars Gunnar Wigemark
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.