open-navfaktor-logo
search
Po EU standardima
Wigemark: Usvajanje novog zakona o finansiranju političkih stranaka u BiH je prioritet
Da bi se ostvarili dalji iskoraci, potrebno je da se svaki propis razmatra u kontekstu usklađenosti s evropskim standardima. Isto važi i za propise o policijskim snagama bilo gdje u BiH, RS-u, ili nekom od kantona, istakao je Wigemark
06.06.2019. u 13:29
get url
text

Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU izjavio je danas da je usvajanje novog zakona o finasiranju političkih stranaka jedan od prioriteta na kojem treba raditi u BiH.

Sadašnji zakon će se, kaže, morati mijenjati te usaglasiti sa standardima EU.

Istakao je da je u situaciji neformiranja novih vlasti na nivou BiH, jednom od entiteta i pojedinih kantona vrlo teško preći sa riječi na djela kada je u pitanju postizanje evropskih standarda u BiH.

- Međutim, i u takvim okolnostima ne postoji razlog da se već sada ne razgovara o prioritetima, kroz proces dijaloga - rekao je Wigemark, koji je danas je u Banjoj Luci bio domaćin treće debate o izazovima i mogućnostima procesa pristupanja EU.

Podsjetio je da je Evropska komisija dala svoje mišljenje o aplikaciji BiH, kojom je potvrdila da naša zemlja može postati članica, ali još puno stvari treba uraditi.

- Želimo da čujemo od građana šta im predstavlja EU i da oni sami preduzmu inicijativu i iskoriste proces evropskih integracija za unaprijeđenje svog životnog standarda - rekao je ambasador Wigemark.

Vjeruje da su građani zainteresirani za ekonomske teme, sigurnost i pitanja koja govore o boljoj budućnosti, a ne o temama koje dominiraju u političkom diskursu.

Kada su u pitanju izmjene i dopune bilo kojih propisa u RS-u ili FBiH, po pitanju policijskih oblasti, naglasio je da se mora imati na umu da je ova zemlja u jednoj fazi odnosa s EU, nakon podnošenja aplikacije za članstvo.

- Da bi se ostvarili dalji iskoraci, potrebno je da se svaki propis razmatra u kontekstu usklađenosti s evropskim standardima. Isto važi i za propise o policijskim snagama bilo gdje u BiH, RS-u, ili nekom od kantona - rekao je šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.