open-navfaktor-logo
search
Skupština TK
Wizz Air "pojačao" jednu liniju: Politička prepucavanja oko tuzlanskog aerodroma ne prestaju, čeka se tematska sjednica
Međunarodni aerodrom Tuzla bilježi veliki pad broja putnika nakon što je Wizz Air odlučio da ukine svoju bazu
AUTOR: J. B.
21.06.2024. u 21:55
get url
text
Avion Wizz Aira u Tuzli
Avion Wizz Aira u Tuzli
Zastupnici opozicionih stranaka u Skupštini Tuzlanskog kantona (TK) 20. maja prikupili su 12 potpisa i tražili sazivanje tematske sjednice na kojoj bi se raspravljalo o stanju na Međunarodnom aerodromu Tuzla (MAT). Po zahtjevu jedne trećine zastupnika rok za sazivanje sjednice je 30 dana, što u ovom slučaju nije ispoštovano te su uslijedile opotužbe prema vladajučim strankama u TK, odnosno Stranci demokratske akcije (SDA) i Demokratskoj fronti (DF).
Podsjećamo, MAT bilježi veliki pad broja putnika otkako je Wizz Air ukinuo svoju bazu na ovom aerodromu te je ostavio samo tri aviolinije. Iz Tuzle se trenutno može letjeti za njemačke gradove Memmingen i Dortmund tri puta sedmično, kao Basel - Mulhouse - Freiburg na tromeđi Švicarske, Francuske i Njemačke, dva puta sedmično.
Pozitivno je da je Wizz Air ove sedmice odlučio da će tokom augusta broj sedmičnih letova za njemački Memmingen biti povećan sa tri na pet.
MAT je u maju ove godine imao nešto više od 13 hiljada putnika, što je drastično manje u odnosu na isti mjesec prošle godine kada ih je bilo 68.442. Ti podaci neizostavno dovode do političkih optužbi, koje će svoj ishod imati na sjednci Skupštine TK, a koja će, kako nam je potvrđeno, uskoro biti održana.
- Demonstracijom sile, kršenjem osnovnih principa parlamentarne demokratije i bez imalo transparentnosti nevješto pokušavaju sakriti katastrofalno stanje na aerodromu. Ovaj DF dvojac svjesno dovodi do potpunog kraha Međunarodni aerodrom Tuzla uz očiglednu, ali prećutnu saglasnost vodeće SDA i premijera Halilagića. S obzirom na to da je i u ekspozeu premijera TK Međunarodni aerodrom Tuzla označen kao jedan od najznačajnih strateških projekata TK, zabrinjavajuće je da je Vlada TK upravo to preduzeće dovela do potpune propasti i ostala bez vizije za njegov oporavak - poručili su iz Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP).
DF-ov dvojac na kojeg aludiraju iz SDP-a su Denis Bećirović, ministar trgovine, turizma i saobraćaja, te Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.
Dok Bećirović danas nije bio raspoložen za razgovor, Vujović je pojasnio procedure i dao odgovor na pitanja kada će biti održana tematska sjednica Skupštine TK.
- Sazvao sam Kolegij Skupštine TK i obavijestio članove da materijal za tematsku sjednicu nije dostavljen. Materijal je bio, mislim, utorak na sjednici Vlade TK i vraćen je na doradu, a bez toga sjednica ne može biti održana jer je potrebno da bude dostavljen zastupnicima deset dana prije datuma održavanja sjednice. To je jedini razlog zašto tematska sjednica još nije održana - pojašnjava Vujović.
U skladu s tim, dodaje Vujović, uputio sam urgenciju Vladi TK, resornom ministarstvu i MAT-u da materijal za sjednicu bude dostavljen u što kraćem roku.
Oglasili su se i Socijaldemokrati (SD) BiH i u svom saopćenju naglasili da se Vlada TK vraćenjem informacije o stanju na aerodromu na doradu, "kao izvršni organ vlasti stavila iznad zakonodavne vlasti kršeći poslovničke procedure Skupštine TK".
- Postavlja se pitanje kakav je to menadžment i resorni ministar iz DF-a koji nisu u stanju sačiniti informaciju u roku od par sati, a ne u roku od 30 dana koliko su imali vremena da to završe - pitaju iz SD-a BiH.
Za očekivati je da na sjednici Skupštine TK čujemo optužbe opozicije i pozicije na temu koje kriv za poteze Wizz Aira, ili pak, za raniji odlazak Ryanaira iz Tuzle. Bilo bi dobro, da se pored optužbi, bilo koji od skupštinskih tabora ponudi i plan za vraćanje ukinutih linija jer jedino tako će tematska sjednica imati svrhu koja se ne svodi na čisto politikantstvo.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.