open-navfaktor-logo
search
Najviše iz TK
Za 15 dana 12.500 bivših boraca pokrenulo proceduru za egzistencijalnu naknadu
Zakon o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica usvojen je u Parlamentu FBiH krajem jula ove godine
23.08.2019. u 14:34
get url
text

U prvih 15 dana otkako je stupio na snagu Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica u Federaciji Bosne i Hercegovine, više od 12.000 korisnika prava iz ove populacije podnijelo je zahtjeve za korištenje prava koje ostvaruju Zakonom. 

Tačnije 12.500 demobilisanih branilaca pokrenulo je proceduru za ostvarivanje prava na egzistencijalnu naknadu po osnovu Zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica, potvrđeno je Faktoru u Federalnom ministarstvu za boračka pitanja. 

Prema podacima Ministarstva, najveći broj procedura pokrenuli su korisnici prava po osnovu Zakona sa područja Tuzlanskog kantona, njih oko 4.000.

Sa područja Zeničko-dobojskog kantona do sada je pristiglo oko 2.000 zahtjeva, dok je u ostalim kantonima taj broj između 1.500-2.000. Najmanje zahtijeva do sada je podneseno iz Bosanskopodrinjskog kantona-Goražde, oko 170 boraca pokrenulo je proceduru. 

- Čim prvostepeni organ završi svoj posao, a to su općinske BIZ službe, Federalno ministarstvo je spremno da u punom kapacitetu kao drugostepeni organ preuzme posao i u najkraćem roku dovrši procedure - rečeno je Faktoru u Ministarstvu.

Zakon o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica usvojen je u Parlamentu FBiH krajem jula ove godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.