open-navfaktor-logo
search
Kolektivni ugovor
Za 840 zaposlenika Šumsko-privrednog društva ZDK uvećana i oktobarska plaća i topli obrok
Sindikat i menadžment Javnog preduzeća Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona d.o.o. Zavidovići potpisali su danas pojedinačni Kolektivni ugovor, koji će vrijediti naredne tri godine - potvrdio je Feni direktor tog preduzeća Jasmin Devedžić.
02.11.2022. u 10:22
get url
text

Saglasnost na ovakav kolektivni ugovor, napominje Devedžić, dala je i Vlada ZDK, na sjednici 28. oktobra.

- Dogovoreno je linerano povećanje koeficijenta plaće za 0,2, na iznos osnovice od 547 KM, a što je uvećanje plaće za oko 110 KM. Uvećana je i naknada za topli obrok sa devet na 11 KM.

Uvećana će plaća svim radnicima biti isplaćena već za oktobar, a od januara naredne godine slijedi i novo uvećanje plaće. Znamo da je ove godine znatno uvećana prosječna plaća u Federaciji Bosne i Hercegovine, a osnovicu naše plaće utvrdili smo na 55 posto prosječne plaće za prethodnu godinu. To znači da će od januara naredne godine plaća biti uvećana za dodatnih oko 10 posto - najavljuje Devedžić.

Utvrđeno je da će se tokom godine osnovica za obračun plaće povećavati dogovorom Sindikata i Uprave, ukoliko indeks potrošačkih cijena bude veći od pet posto.

Kolektivnim ugovorom unaprijeđena su i druga prava radnika, u smislu uvećanja naknade za prijevoz, otpremnine prilikom penzionisanja, minuli rad, pripravnost, prekovremeni rad, rad na dane sedmičnog odbora, rad radnika u nepovoljnim vremenskim uvjetima, primjena povoljnijeg prava u slučaju prerasporeda radnika na drugo radno mjesto u zakonom dozvoljenom vremenu…

JP ŠPD ZDK ima oko 840 zaposlenih u 10 poslovnih jedinica u gradovima i općinama tog kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.