open-navfaktor-logo
search
Dom naroda
Za Bećirovića je povećanje plaća zvaničnicima novonastala situacija, a odluka o osnovici donesena prije tri mjeseca
Denis Bećirović, delegat SDP-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zatražio je da na dnevni red današnje sjednice ovog doma, prije budžeta institucija BiH za ovu godinu, bude razmatrana "novonastala situacija u vezi s usvajanjem budžeta".
30.06.2022. u 11:50
get url
text

Radi se, kako je kazao Bećirović, "sramnom prijedlogu kojim je predviđeno povećanje plaća najviših državnih funkcionera".

Nazvao je to neviđenim činom drskosti, bahatosti i bezosjećajnosti.

- Želim pozvati da zaustavimo ili ublažimo skandalozan prijedlog. Zaustaviti ozbiljnim sistemskim mjerama ili ublažiti sadaka pristupom da dajemo po 500 KM u humanitarne svrhe. Predlažem sistemski pristup, da zaustavimo – dodao je Bećirović.

Ono što je za Bećirovića novonastala situacija je odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine donesena još 30. marta, dakle prije tri mjeseca, kojom je povećana osnovica za plaće zaposlenih u institucijama BiH na 535 KM. Zapravo, osnovica je vraćena na nivo iz 2009. godine. Osnovica se odnosi na sve zaposlene u institucijama BiH, dakle i na oko 23.000 drugih ljudi mimo parlamentaraca, ministara, direktora.

Ona predviđa povećanje plaća linearno svima, što znači da se ministrima i parlamentarcima povećava za 500 KM, a namještenicima s najnižom plaćom za tek 60 KM.

VEZANI TEKST - Ko u Parlamentu nije pristao da se plaće povećaju samo službenicima, pa su povećane i političarima?

Ipak, tada, kada je to usvojeno, nije skoro niko reagirao osim medija, dok sada, kada je budžet stigao na dnevni red, svi su protiv i čude se.

- Sada se svi javljaju, i iz opozicije, da to kritiziraju, a godinama je sindikat pisao i tražio da se policijski službenici zakonom odvoje od ostalih zaposlenih u institucijama - jedan je od komentara Dragana Krvavca, predsjednika Saveza sindikata policijskih agencija BiH.

Treba napomenuti da budžet nisu samo plaće i nisu samo plaće ministrima i parlamentarcima.

Ono što se može uraditi je izmijeniti Zakon o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, a ne Zakon o budžetu institucija BiH za ovu godinu.

Bećirovićev prijedlog imao je tri glasa za, i to tri delegata iz FBiH, tako da nije imao potrebnu većinu da bude uvršten u dnevni red.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.