open-navfaktor-logo
search
Jedna košta 354 eura
Za cijelu BiH naručeno 1.794 doze Remdesivira koji je pokazao dobre efekte u borbi protiv COVID-19
U Kriznom štabu Federacije Bosne i Hercegovine smatraju da je posljednjih dana došlo do blagog povećanja zaraženih koronavirusom, ali da to nije ništa zabrinjavajuće niti iznenađujuće.
10.10.2020. u 08:57
get url
text

- Evidentan je određeni rast zaraženih COVID-19 ne samo u BiH i regiji, već u cijeloj Evropi što znači da moramo biti oprezni, ušli smo u jesen. To je očekivano, ljudi s pojavom nižih temperatura više borave u zatvorenim prostorima s drugima, više je bliskih kontakata… Mi ćemo krajem sedmice sumirati brojke, ali već sada možemo reći da su nama gori bili juli i august nego septembar i početak oktobra. Sve je pod kontrolom, nemamo kritičnih situacija. U prosjeku smo koji nam govori da smo stabilni, ali moramo biti i dalje oprezni – kaže Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje i član Kriznog štaba.

Čerkez ističe da su predvidjeli potencijalne rizike za širenje zaraze.

- Najveći nas očekuje uskoro, kada krene predizborna kampanja. Jasno smo propisali pravila koja trebaju poštivati političke stranke čime će pokazati odgovornost prema građanima – govori Čerkez i dodaje:

- Iza nas je tridesetak dana nastave u školama i nemamo posebnih iskakanja, sve je pod kontrolom.

VEZANI TEKST - Kad će u BiH stići lijek Remdesivir; Infektolog Drljević: Lijek smanjuje smrtnost za 30 posto i simptome zaraze

U Hrvatskoj ne isključuju mogućnost da u slučaju drastičnog povećanja zaraženih ponovo uvedu karantin.

- Učinit ćemo sve da ne bude zatvaranja, pogotovo ne onakvog kakav je bio krajem marta, u aprilu i početkom maja. Naše mjere se provode dva-tri mjeseca, one predstavljaju već standard koji treba poštivati. Ne želimo eksperimentisati s njima, zato ih nismo ni olabavili. Mjere su dobre, građani ih moraju poštovati, kao i svi oni rukovodioci ili vlasnici fabrika, ustanova, preduzeća, objekata…. I ako se budemo ponašali disciplinovano, neće biti zatvaranja. U suprotnom, bit ćemo prinuđeni na restriktivne mjere – poručio je naš sagovornik.

U borbi protiv COVID-19 BiH je u procesu nabavke lijeka Remdesivir koji se prema stručnjacima pokazao kao dobar u dosadašnjoj praksi.

- Ukupno je za cijelu državu naručeno 1.794 doze američkog antivirusnog lijeka Remdesivir, a jedna košta 354 eura. Namijenjeno je prvenstveno za teške pacijente. Lijek bi u BiH trebao stići u ovom mjesecu, a podjela će biti urađena tako da će se gledati prosjek hospalitizovanih u posljednjih sedam dana. Terapija ovim lijekom traje pet dana i pokazani su dobri efekti. Moram naglasiti da je Remdesivir 3. jula registrovan u Evropskoj uniji, a da su prve narudžbe na našem kontinentu počele u augustu – naglašava Čerkez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.