open-navfaktor-logo
search
Preglasavanje u Domu naroda
Za Čovića su Bošnjaci krivi: Ako HDZ-ov prijedlog prođe i drugi dom, po njemu će se organizirati izbori
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, koji su u parlamentarnu proceduru uputila četiri delegata Kluba hrvatskog naroda iz HDZ-a BiH.
15.06.2022. u 14:59
get url
text

Predsjedavajući Doma Dragan Čović nakon sjednice je kazao kako mu je drago da je ovaj dom danas poslao poruku usvajanjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

- HDZ-ovi delegati bili su prisiljeni da upute ovakvu inicijativu jer bošnjačka strana nije bila spremna da bilo šta uradi - rekao je on. 

Kazao je i da "nisu uspjeli napraviti dogovor s partnerima s kojima su pregovarali dvije godine".

VEZANI TEKST - Dom naroda BiH: HDZ i SNSD usvojili Čovićeve izmjene Izbornog zakona BiH

- Nažalost, išli smo sami s inicijativom da se pokrenu te izmjene. Bošnjačka strana je htjela zadržati status quo. Nakon pozivanja na vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, Ustavni sud BiH je donio odluku i obrazložio. Smatramo da smo napravili dobru stvar i poslali dobru poruku. Nadati se da će, kada ode po hitnoj proceduri, Zastupnički dom imati kvalitetnu raspravu i mudrosti da se naprave izmjene i da nakon provedenih izbora, u skladu s raspravom u Briselu, stvorimo ambijent da do i nakon izbora poštujemo kodekse ponašanja, a nakon izbora stvorimo vlast i ambijent da pokušamo ići ka kandidatskom statusu BiH - rekao je Čović izražavajući nadu da će zakon biti usvojen. 

Poručio je da je "svakom na volju da procijeni u Zastupničkom domu kakvu atmosferu imamo u BiH".

- Mislim da je zastrašujuće loša i prijeteća za sve naše procese. Ako se usvoji izborni zakon i u Zastupničkom domu, on je usvojen. Pravila za izbore su vrlo jasna. Mostarski sporazum je usvojen u sedmom mjesecu 2020. godine i ta pravila su se primjenjivala na izborima kasnije te godine - zaključio je Čović.

Od prisutnih 14 delegata sedam je bilo za (SNSD-HDZ), protiv šest (SDA, SBB, SDP i Zlatko Miletić) i jedan suzdržan (SDS), te je Prijedlog upućen u hitnu proceduru u Zastupnički dom BiH. Postojala je opća i entitetska većina. Sjednici iz opravdanih razloga nije prisustvovala Dušanka Majkić (SNSD). Čovićev prijedlog je prošao zahvaljujući suzdržanom SDS-ovcu Mladenu Bosiću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.