open-navfaktor-logo
search
Odluka o akcizama
Za danas zakazana hitna sjednica Doma naroda PSBiH
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bi na hitnoj sjednici zakazanoj za danas u 12 sati u Sarajevu trebalo da razmatra Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost i Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH.
04.10.2022. u 07:53
get url
text

Zastupnički dom i Dom naroda državnog parlamenta ranije su usvojili ova dva zakona, ali u različitim tekstovima, pa je bilo potrebno usaglasiti ih između dva doma.    

Predstavnički dom je, još u martu ove godine, usvojio prijedlog izmjena Zakona o akcizama u BiH, po kojima bi gorivo u Bosni i Hercegovini bilo jeftinije do pola KM na period od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca. 

Nakon toga, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je isti zakon, ali s rokom važenja samo 30 dana.

Zbog toga je bilo neophodno usaglasiti tekst predloženog zakona između dva doma, a Komisija za usaglašavanje usaglasila ga je na način da akcize na gorivo budu ukinute na period od šest mjeseci uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

Kada je riječ o Zakonu o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, radi se o uvođenju nulte stope PDV-a na osnovne životne namirnice, hranu i opremu za djecu, sjemenski i sadni materijal, te od 22 posto na luksuznu robu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.