open-navfaktor-logo
search
Ekonomske mjere
Za desetak dana će se znati koncept novog paketa mjera pomoći Vlade FBiH privredi
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nakon Uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede, za što je izdvojeno 90 miliona KM, planira novi paket mjera pomoći. Paralelno s tim se radi na projekciji budžeta FBiH za 2021. godinu.
07.11.2020. u 08:44
get url
text

- Očekujemo da u narednih desetak dana imamo konture koncepta paketa mjera za privredu za 2021. godinu. Tada ću imati više informacija - rekao nam je ekonomski stručnjak dr. Goran Miraščić, koji je savjetnik premijera FBiH Fadila Novalića.

Na naše pitanje da li se razmišlja o donošenju "korona 2" zakona, što je bio prijedlog Udruženja poslodavaca FBiH, Mirašćić nam je odgovorio kako taj zakon nisu spominjali.

Da bi se realizirao paket mjera pomoći privredi za narednu godinu, neophodno je donijeti Budžet FBiH za 2021. godinu.

- Naše projekcije za Budžet za 2021. godinu već su predate Federalnom ministarstvu finansija. Znači, Ministarstvo finansija bi trebalo sada da to objedini, koriguje i pripremi za Vladu FBiH i otprilike, ono što smo mi pričali, svi budžeti se rade na bazi rebalansa, odnosno, na bazi smanjenja, da se uklopimo i za narednu godinu. E sada koliko će to biti, šta, sve zavisi od Ministarstva finansija koje će donijeti konačnu odluku i predložiti Federalnoj vladi. Sva ministarstva su bila dužna do sada to uraditi - rekao nam je ispred Federalnog ministarstva za boračka pitanja Mirza Terzo.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović je podsjetio kako je Budžet FBiH neophodno donijeti do početka fiskalne godine.

- Izuzetno se to može uraditi do kraja januara. Ipak, red bi bio i očekujem da Budžet usvojimo do kraja 2020. godine, za 2021. godinu. Ako je ikada bilo razloga da se Budžet usvaja po hitnoj proceduri, to je sada. U nekim normalnim okolnostima Budžet u redovnoj proceduri je već trebao biti u Parlamentu, da ga usvojimo u vidu nacrta, pa da se u konačnom tekstu usvoji do kraja godine - rekao nam je Zaimović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.