open-navfaktor-logo
search
Privremeno finansiranje
Za funkcioniranje državnih institucija 237,5 miliona maraka
Budžetska sredstva mogu se koristiti isključivo za finansiranje tekućih rashoda
29.10.2019. u 16:47
get url
text

U Službenom glasniku BiH objavljena je Odluka o privremenom finansiranju institucija međunarodnih obaveza BiH za period oktobar-decembar 2019. godine, s obzirom na to da, podsjetimo, budžet za ovu godinu još nije usvojen.   

Za finansiranje institucija BiH u ovom periodu odobravaju se sredstva u iznosu 237.500.000 KM što predstavlja četvrtinu sredstava odobrenih za finansiranje državnih institucija u skladu sa Zakonom o budžetu za 2018. godinu. Budžetska sredstva mogu se koristiti isključivo za finansiranje tekućih rashoda neophodnih za funkcioniranje institucija.  

Kako objašnjavaju u Ministarstvu finansija i trezora BiH, u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH, u periodu privremenog finansiranja bh. institucija i međunarodnih obaveza BiH, s ciljem obavljanja aktivnosti zakonski utvrđenih budžetskih korisnika, vrši se u iznosu do jedne četvrtine budžeta za finansiranje institucija, u skladu s posljednjim zakonom o budžetu institucija BiH.

Prema tome, 2018. godina, kada je država imala budžet, godinama može biti reper za donošenje odluka o privremenom finansiranju.

Kako je navedeno u novoj odluci, nastavak finansiranja višegodišnjih projekata koji su usvojeni u budžetima prethodnih godina, kao i programa posebnih namjena vršit će se iz sredstava koja su prenesena, odnosno osigurana namjenskim donacijama i drugim namjenskim sredstvima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.