open-navfaktor-logo
search
Trgovačka posla
Za gotov novac popust, na karticu ne može: Inspekciji KS to je po zakonu, bankari sumnjaju u izbjegavanje PDV-a
U prodavnicama možete vidjeti natpis da za kupovinu robe imate popust ako plaćate u kešu ili vam to trgovac kaže prilikom kupovine. Ako ponudite da tu robu platite bankovnom karticom, kažu vam da to nije keš i ne možete ostvariti popust.
11.03.2023. u 09:42
get url
text

Iz Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo kažu da to nije prekršaj jer trgovac odlučuje na koji način će prodavati svoju robu s popustom, plaćanjem isključivo gotovim novcem, a da na plaćanje bankovnom karticom ne daje popust. Međutim, da bi prodavao robu sa popustom trgovac mora poštovati sljedeća pravila da ne bi napravio prekršaj.

- Odobreni popust treba biti evidentiran kroz fiskalni račun i trgovinsku knjigu na malo u obliku nivelacije cijena. Dakle, na proizvodima treba biti istaknuta jedinstvena cijena koja se treba voditi kroz knjige, a ukoliko direktor donese odluku da se za plaćanje gotovinom odobrava popust, to se treba istaći na vidnom mjestu dostupnom kupcima jer bi to u suprotnom bio prekršaj. Trgovci trebaju formirati cijene shodno utvrđenim kalkulacijama cijena i Pravilnika o načinu formiranja cijena, a popust za gotovinsko plaćanje mora pratiti obavijest koja je dostupna kupcima da se za gotovinsko plaćanje odobrava popust uz tačno naznačavanje iznosa odobrenog popusta - pojašnjavaju iz inspekcije.

Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH, smatra da ne može biti nikakve dileme jer prilikom plaćanja cijelog iznosa ne treba praviti razliku između gotovog novca i bankovne kartice.  

- Ne znam zašto to rade trgovci. Možda žele da izbjegnu plaćanje PDV-a – kazao je Kutle.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.