open-navfaktor-logo
search
Federacija BiH
Za isti posao i plaća i naknada: U ministarstvima i institucijama zakazana saslušanja odgovornih
Povodom zakazanih saslušanja sa institucijama koje nisu dobile pozitivne ocjene revizora, a koja se organizuju pred Parlamentarnom komisijom odgovornom za reviziju Parlamenta FBiH, Centri civilnih inicijativa skreću pažnju na višegodišnji problem sa naknadama za rad u komisijma zaposlenika federalnih ministarstava i institucija, a koje se isplaćuju suprotno pravnim propisima.
12.07.2021. u 10:33
get url
text

Iz CCI-a ističu da saslušanja upravo i jesu mjesto na kome članovi Parlamentarne komisije treba da otvore ova pitanja i dobiju odgovore od nadležnih kako planiraju dalje da postupaju po revizorskim nalazima i otklone uočene propuste.

Sa federalnim institucijama kod kojih su identifikovani navedeni propusti saslušanja će se održati prema sljedećem rasporedu:

- Predsjednik i dva potpredsjednika Federacije BiH - 13. juli 2021. (10:45 – 11:30)

- Federalno ministarstvo zdravstva  -  14. juli 2021.  (12:45 – 13:30)

- Federalno ministarstvo prostornog uređenja  - 15. juli  (12:45 – 13:30)

- Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva - 15. juli (10:00 – 10:45)

- Parlament Federacije BiH  -  16. juli 2021. (10:45 – 11:30)

Saslušanja su otvorena za javnost, a po prvi put bit će emitovan uživo prenos putem You Tube kanala Parlament Federacije BiH – Zastupnički dom.

Ured za reviziju institucija FBiH, u svojim izvještajima utvrdio je neopravdanost isplata članovima komisija, čiji su članovi i zaposlenici ministarstava, s obzirom da nije utvrđeno da su se ovi poslovi obavljali van radnog vremena, što nije u skladu sa federalnom uredbom koja uređuje ovu oblast. Utvrđeno je da isplate za rad u komisijama nisu opravdane jer se odnose na obavljanje redovnih poslova i zadataka. Iako je Uredbom jasno definisano da jedna osoba može biti imenovana u najviše dva radna tijela, pojedini zaposlenici u 2020. godini bili su angažovani u više od dvije komisije, ističu iz CCI-a.

Uzimajući u obzir navedeno, kao i višegodišnje postupanje ministarstava suprotno Uredbi, CCI su pozvali članove Parlamentarne komisije da na predstojećim saslušanjima posebnu pažnju posvete identifikovanim propustima vezano za isplate naknada članovima komisija te drugih nepravilnosti u ministarstvima i institucijama koje će biti predmet saslušanja.

Kao primjer nepravilnosti, između ostalog, revizori su utvrdili da je u jednom ministarstvu, u odborima i komisijama angažovano 30 zaposlenika, a pojedini su u tri do sedam komisija i odbora. Od ukupnog iznosa isplaćenih naknada u tom ministarstvu, na dva zaposlenika se odnosi 27.200 KM i 31.530 KM, čije su neto plaće na godišnjem nivou iznosile 24.951 KM i 25.023 KM. Gotovo istovjetna zarada na godišnjem nivou, kada su u pitanju redovne plaće i naknade u radnim tijelima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.