open-navfaktor-logo
search
Izborni rezultati
Za koga se glasa na izborima, za koga na Facebooku: SDA uvjerljivo prva, Stranka za BiH ispred Naše stranke
Ukoliko se stavovi o popularnosti političkih stranaka formiraju na osnovu njihove zastupljenosti u medijima ili "lajkova" na društvenim mrežama, velika vjerovatnoća je da će takva procjena biti pogrešna. Svjedoče tome i rezultati posljednjih Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, koji su u suštoj suprotnosti u odnosu na percepciju odnosa političkih snaga koja se nastoji nametnuti u javnom diskursu.
23.12.2020. u 12:59
get url
text

Nakon Lokalnih izbora održanih 15. novembra, medijski naslovi koji govore o "debaklu" SDA nisu bili rijetkost, dok se, s druge strane, često glorificirala "veličanstvena pobjeda" koalicije "Četvorka", koju su činili SDP, Narod i pravda, Naša stranka i NBL.

Realnost koja bosanskohercegovačku politiku ne reducira isključivo na potez od Baščaršije do Ilidže je, s druge strane, bitno drugačija u odnosu na percepciju izbornih rezultata koja je nametnuta u dijelu javnosti.

Ta realnost ukazuje da je SDA na proteklim Lokalnim izborima osvojila 258.722 glasa i to bez uračunatih glasova iz Srebrenice, Doboja i Mostara, što u praksi znači da će finalna brojka biti značajno veća. S druge strane, sve stranke "Četvorke" su osvojile ukupno 216.831 glas.

Mjereno u osvojenim mandatima, ta je razlika još veća. SDA je na Lokalnim izborima, ne računajući Srebrenicu, Doboj i Mostar, osvojila 530 mandata.

S druge strane, SDP je osvojio 205, Narod i pravda 108, a Naša stranka i NBL zajedno 67. Dakle, sve stranke "Četvorke" su ukupno osvojile 380 mandata.

Ukoliko se popularnost stranaka procjenjuje na osnovu zastupljenosti u medijima i na društvenim mrežama, moguće je tako, primjera radi, donijeti zaključak da je Naša stranka jedna od najpopularnijih političkih opcija u BiH, dok je Stranka za BiH apsolutno nerelevantan politički subjekat. Stvarnost je ipak nešto drugačija.

Stranka za BiH je na Lokalnim izborima osvojila 29.518 glasova, dok je Naša stranka osvojila 27.597 glasova. Tako je Naša stranka, čiji zvaničnici u javnim istupima svoj izborni rezultat interpretiraju kao pobjedu, osvojila gotovo deset puta manje glasova u odnosu na SDA, a taj omjer bi mogao biti još lošiji kada se u ukupne brojke uvrste i rezultati iz Mostara, Srebrenice i Doboja, uzimajući u obzir da Naša stranka u 12 godina postojanja nije osjetila potrebu da razvije stranačku infrastrukturu u entitetu RS.

Kao što Našoj stranci javnost fakturiše "sarajevocentričnost", jednako tako se i A-SDA tretira kao "kantonalna stranka", odnosno kao politička opcija koja djeluje gotovo isključivo u Unsko-sanskom kantonu (USK). Uprkos činjenici da Naša stranka svoju podršku crpi u mnogoljudnijem kantonu u odnosu na USK, ona je osvojila manji broj glasova u odnosu na A-SDA, kojoj je povjerenje dao 31.151 glasač.

Ukupan broj glasova stranaka ponajviše govori o negativnim trendovima kada su u pitanju stranke sa lijeve strane ideološkog spektra, odnosno katastrofalnim posljedicama činjenice da su glavnu riječ u političkim blokovima kojima pripadaju te stranke preuzeli derivati SDA.

Tako su SDP, Demokratska fronta i Naša stranka osvojili ukupno 161.698 glasova. Prije četiri godine je ovaj blok stranaka osvojio 203.408 glasova. Najveću korist od pada njihove popularnosti je imala Narod i pravda, stranka koju su osnovali donedavni kadrovi SDA i koja je naklonost glasačkog tijela ovih stranaka preuzela agresivnom anti-SDA retorikom.

S obzirom na to da takvi trendovi savršeno odgovaraju Narodu i pravdi, sasvim je razumljivo da ih šef te stranke Elmedin Konaković nastoji kamuflirati tvrdnjama da je njegova politička opcija "ugasila Demokratsku frontu", zanemarujući činjenicu da je takva "ugašena" Demokratska fronta osvojila više glasova nego Naša stranka.

Da je cijela BiH jedna izborna jedinica, te da je izborni prag tri posto, na osnovu broja osvojenih glasova na proteklim Lokalnim izborima samo bi osam stranaka prešlo taj prag. To su SDA, SNSD, SDP, SDS, HDZBiH, Narod i pravda, DNS i PDP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.